От днес Европейската прокуратура стартира своята работа. Това е първата

...
От днес Европейската прокуратура стартира своята работа. Това е първата
Коментари Харесай

Европейската прокуратура стартира работа: Кьовеши идва в София "съвсем скоро"

От през днешния ден Европейската прокуратура започва своята работа. Това е първата самостоятелна европейска работа за следствие на закононарушения, свързани с европейския бюджет. Европрокуратурата ще бъде управлявана от румънката Лаура Кодруца Кьовеши и ще разполаха с 45 млн. Евро средства за активността си. Досега от 22 участващи страни единствено Словения не е показала претенденти за прокурори в Европейската прокуратура. От шест страни до момента няма назначени прокурори, определени всред показаните претенденти. В прокуратурата на Европейски Съюз вземат участие Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. От България бяха препоръчани 10 и утвърдени четирима прокурори, трима от които към този момент са постъпили на работа

Новата прокуратура ще добавя работата на други служби на Европейски Съюз, като ОЛАФ, Евроюст и Европол. Очаква се Европейската прокуратура да проверява към 3000 случая годишно.

Евpoпeйcĸият пpoĸypop oт Бългapия e Teoдopa Гeopгиeвa.

Делегираните прокурори пък са Cвeтлaнa Шoпoвa-Koлeвa, Димитъp Бeличeв, Бoйĸo Kaлфин и Bepoниĸa Tpифoнoвa.

Главният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши ще посети София напълно скоро. Това заяви тя в изявление за БНР, откакто през днешния ден бе даден официален старт на Европейската прокуратура в Люксембург.

Кьовеши не посочи какво има поради под " напълно скоро ", само че добави, че ще даде информация на по-късен стадий. 

Запитана от " Хоризонт " за съответните аргументи, заради които Европейската прокуратура отхвърли 6-има от общо десетимата претенденти за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори:

" Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, би трябвало да проверим дали претендентите дават отговор на критериите за изборност. Има и други, като да вземем за пример опита, който те имат, с цел да проверяват финансови измами. В някои от случаите претендентите нямаха прокурорски опит, с цел да изготвят обвинявания или да вършат пледоарии в съда ". 

Лаура Кьовеши добави, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни. 

" Не можем да вършим отстъпка за никого ", бе безапелационна тя и добави, че чака новите кандидатури допустимо най-бързо, с цел да може Европейската прокуратура да е изцяло настояща. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР