От днес е в сила по-голям контрол върху държавните дружества,

...
От днес е в сила по-голям контрол върху държавните дружества,
Коментари Харесай

По-строгият контрол върху държавните дружества влезе в сила

От през днешния ден е в действие по-голям надзор върху държавните сдружения, откакто в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Те бяха препоръчани от служебния министър на стопанската система Теодор Седларски.

Промените са свързани главно с опциите за продажба на активи и уголемяват правата на страната освен върху фирмите, които има, само че и върху техните дъщерни сдружения.

Промените засягат общо 136 еднолични държавни компании и 63 техни сдружения.

Правилата плануват едноличните търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала, както и дъщерните им, при оповестяване на търг или конкурс по реда на правилника да ги оповестяват и на уеб страницата на Министерството на стопанската система. До момента обвързване за издание на обявите в един централен всекидневник имаха единствено фирмите, които са на директно послушание на съответните министерства. С промените обвързване за издание имат и дъщерните им компании, като обявите от всички ще бъдат разгласявани както в един централен всекидневник, по този начин и на интернет страницата на Министерството на стопанската система.

По този метод се основава обединен източник, от който евентуалните купувачи могат да черпят информация за идни разпоредителни покупко-продажби с активи от едноличните търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала и сдруженията, които те управляват, допълват от министерството.

Заради спорната процедура досега, когато става дума за учредяването на вещни права върху недвижими парцели (право на строеж) в държавни и дъщерните им сдружения, в този момент е въведен нов ред. Той планува това да става с позволение от страната. Досега според от формата на ръководство - ЕООД или ЕАД, имаше разнообразни процедури.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР