От днес до сряда евродепутати от Комисията по граждански права,

...
От днес до сряда евродепутати от Комисията по граждански права,
Коментари Харесай

Емил Радев: Сигурността на европейските граждани е на първо място, когато говорим за обединена Европа

От през днешния ден до сряда евродепутати от Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи ще посетят границата ни с Турция, с цел да се срещнат от първа ръка с активността на чиновниците от Европейската гранична работа, изпратени у нас, с цел да оказват помощ в граничната защита. Гостите ще посетят Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", където има взаимна защита сред български и чиновници и представители на други европейски страни. Предвиждат се евродепутатите да се срещнат с вътрешния министър Валентин Радев, с представители на " Гранична полиция ", както и на интернационалните и неправителствени организации. Един от членовете на делегацията, евродепутатът от ГЕРБ и Европейската национална партия Емил Радев , разяснява в предаването " Преди всички ", че до момента в който има военни дейности в Сирия и Ирак, заплахата от нова бежанска вълна към Европа остава огромна:

Европа и Европейския съюз не са фактора, който може да спре тази война. Често виждаме, че договарянията се водят сред Турция, Съединени американски щати, Русия, Иран, само че Европейски Съюз мъчно въздейства в този район. За сметка на това ние обираме големия бежански поток, постоянно когато там ескалират военните дейности.
Ситуацията в Средиземноморието, за жалост, остава много напрегната и това генерира доста огромен миграционен напън към южните страни, сподели Радев, наблягайки че миграционният напън по Западния маршрут е незначителен на фона на този в Средиземно море. Евродепутатът открои и съдействието, което Тунис оказва на Европейски Съюз за справяне с миграционните потоци:

Европейският съюз получава в действителност цялостна поддръжка що се касае до мигрантите от Тунис - строи се сред Либия и Тунис гранично оборудване - доста бездънен, петметров трап с гранични кули, сред прочее финансиран отчасти и от Германия. 

Във връзка с упованията за промяна на по този начин наречения Дъблински правилник, съгласно който виновна за бежанците е първата страна, в която те са регистрирани на територията на Европейски Съюз, Емил Радев разяснява, че този правилник постоянно е бил " ябълката на раздора " в Европейски Съюз и консенсус за такава промяна ще се реализира доста мъчно, макар че Дъблинският правилник на процедура не работи:

Ние чакахме да има една доста по-голяма и дълбока промяна на регламента " Дъблин ". За страдание това, което предложи като законодателно предложение Европейската комисия, бяха по-скоро козметични проблеми, които се решаваха, в сравнение с да има сериозна промяна на Дъблин и ние видяхме още в Европейския парламент, че разногласията са доста огромни и че мъчно се намира консенсус.  И на процедура в Съвета на Европейския съюз ще бъде доста мъчно да се стигне до някакъв взаимно допустим за всички държави-членки компромис.

Така че в идващите месеци ще забележим по какъв начин ще се развият нещата с регламента " Дъблин ", само че по този начин или другояче целия миграционен напън ние би трябвало да го решаваме по всевъзможен начин -  най-главното е да си пазим външната граница както би трябвало, да можем да отделяме доста добре тези, които имат право на леговище, тези, които са същинските бежанци, които бягат от война, с цел да спасят живота и здравето си от всички тези, които са доста повече и идват в Европа поради обществената му система, по стопански аргументи и така нататък, макар че те доста добре употребяват тези военни дейности, с цел да се афишират и те са бежанци.  

Емил Радев напомни и за огромната заплаха, която съставляват някогашни членове на " Ислямска страна ", завръщащи се в Европа - в страните, където са родени, след разгрома на джихадистката формация в Ирак и Сирия. Евродепутът акцентира, че европейските служби за сигурност наблюдават евентуално рисковите лица и обменят информация за това -  развой, който би трябвало да се задълбочава: 

Много деликатно европейските служби за сигурност наблюдават тези процеси и в действителност този проблем е постоянно в основата на всички разисквания, всички ограничения, които се вземат  -  тъй като тези хора имат мотивацията и знанията да правят терористични актове, тъй че ние би трябвало да сме доста деликатни.  Когато влизат в Европа те би трябвало да са под непрекъснато наблюдаване. Взеха се доста законодателни ограничения, дадоха се на службите в действителност доста оръжия да работят превантивно, тъй като ние би трябвало да предотвратяваме терористичните актове, а не да залавяме по-късно техните причинители и да ги наказваме.  Сигурността на европейските жители е преди всичко, като приказваме за обединена Европа.  Първо би трябвало да осигурим здравето и сигурността на тези 500 милиона, които живеят в Европа и оттова нататък да мислим за икономическо, обществено развиване и по този начин нататък, уточни Радев. Цялото изявление, в което  евродепутатът разяснява и проблема с търга на Национална агенция за приходите,на който приходната организация ще продава кучетата, конфискувани от така наречен " къща на ужасите за кучета " край Варна, чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР