От днес до 7 юли включително се подават заявления за

...
От днес до 7 юли включително се подават заявления за
Коментари Харесай

`До 7 юли се подават заявления за първо класиране за прием след 7 клас

От през днешния ден до 7 юли в това число се подават заявки за присъединяване в първото класиране  за  банкет в гимназиите след приключен 7 клас.

Подаването на заявки е  и може да стане по три метода – без непознато подпомагане от всяко устройство с достъп до Интернет; в учебното заведение, в което ученикът приключва 7-ми клас или в по този начин наречените „ училища-гнезда “.

В София претендентите за банкет в 8-ми клас тази година са 12 500. За тях са планувани 440 паралелки: 249 профилирани и 191 професионални.

Ваня Кастрева – шеф на Регионалното ръководство на образованието в София изясни за онлайн-подаването на заявки:

„ Всеки един родител ще разполага с 30 минути за нареждане на желанията си, преди да подаде заявката и в случай че те не съумеят в границите на тези 30 минути, системата ще предложи наново нареждане на желанията. Може да се разместват желанията. Моят съвет е те авансово да се срещнат с платформата и авансово да се срещнат с кодовете и с паралелките, които биха желали да подадат “.

Началникът на РУО – Ловеч Иваничка Буровска акцентира:.

„ Хубаво е, при подаване на заявки за присъединяване в първия стадий на класиране, учениците да пишат повече профили и специалности, защото сред първи и втори стадий на класиране не може да има смяна на декларираните стремежи, а единствено потвърждаване на предпочитание за присъединяване във втория стадий “.

Буровска посочи, че за профилираните паралелки е належащо единствено заявление без други документи, а за професионалните – и здравно удостоверение:

„ Попълва се заявление, което се вкарва в системата, прави се разпечатка, която се дава на родителите, а за професионалните паралелки би трябвало да показват здравно удостоверение,че определената компетентност не им е противопоказна “.

Резултатите от първото класиране би трябвало да станат известни до 12 юли.

От 13 юли до 17 юли е записването на признатите на първо класиране възпитаници или подаване на заявки за присъединяване във второто класиране.

„ Това нещо се прави в учебните заведения, в които са класирани учениците. Ако възпитаник е признат по второ и ли трето предпочитание, той може да подаде заявление за присъединяване във второ класиране, в учебното заведение в което е признат на първо класиране, а възпитаник, който не е признат на никое място, автоматизирано взе участие във втория стадий “, добави Буровска.

Новото тази година, е че ще има и четвърто класиране.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР