От днес до 24 май всеки посетител на Националната библиотека

...
От днес до 24 май всеки посетител на Националната библиотека
Коментари Харесай

Показват как Гутенберг е отпечатал Библията в Националната библиотека

От през днешния ден до 24 май всеки клиент на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ може да види копието на пресата, с която Йоханес Гутенберг слага началото на тиражираното книгопечатане. Тя е направена от плевенчанина Диян Павлов-Джими, който е създател и на изложбата “Преди Гутенберг и след това”, която беше открита довечера. Той е основател на творителница “О’Писменех!” в Плевен, в която споделя и демонстрира неща, свързани с писмеността.
В изявление за БГНЕС, Джими описа, че е със приблизително обучение, а всичко, което споделя на посетителите на творителницата му научил от Интернет.
„ Започвам описа си от първобитните рисунки по скалите на пещерите, преминавам през Месопотамия и Шумер, през античен Китай и Египет, антична Елада и Рим, през Средновековието, Българското възобновление Ренесанса та до наше време “, сподели създателят.
Той изясни, че по време на своя моноспектакъл облича 10 костюма, което се радва на огромен интерес от децата. Според Джими това се дължи на забавния метод, по който той ги придвижва през вековете.
„ Преминавайки през другите столетия, разказвайки примерно за античните китайци, аз съм облечен като китаец, разказвайки за арабската книжовност, арабската краснопис, която е една от най-уникалните калиграфии до ден сегашен, аз съм китаец, разказвайки за Гърция и по какъв начин са разкрили пергамента, аз съм облечен като грък и така нататък “, описа Диян Павлов-Джими.
Мъжът акцентира, че за разлика от музеите в творителницата посетителите могат да пипнат пергамент, папирус и глинени плочки, на които са пишели античните шумери, да схванат от къде идват наименованието на таблета, тетрадката и калкулатора, демонстрира също по този начин по какъв начин се създава хартия по метода на нейния изобретател Цай Лун. Специално за посетителите на Националната библиотека, той сподели и по какъв начин се печата върху нея благодарение на гутенберговата преса и показа какво го подтикнало да я направи преди години.
„ Преди 10 години вървях в Охрид. Там видях едно ателие, което произвеждаше ръчна хартия. Там имаше и имитация на гутенбергова преса. Когато той демонстрираше по какъв начин работи, той споделяше, че тя е втора в света. Тогава му споделих, че третата в света ще е в Плевен “, добави той.
След демонстрацията по отпечатването на надписа Йоханес Гутенберг в София, България 2018 година, плевенският създател показа и изложбата си “Преди Гутенберг и след това”, която в 50 табла наблюдава появяването и развиването на другите писмености през хилядолетията, както и на средствата, методите и материалите за писане – от древността до през днешния ден.
Диян Павлов-Джими отбелязва един няколко забавни обстоятелството, а точно, че в през 2001 година в анкета на „ Сънди таймс “ Гутенберг е разгласен за персона на хилядолетието, тъй като без неговото откритие през днешния ден книгите, учебниците и вестниците нямаха да съществуват.
През 2018 година се навършват и 550 години от гибелта на Йоханес Гутенберг. По този мотив тя е оповестена за година на основателя на печатната преса и по отношение на това по целия свят се организират разнообразни събития.
Тази вечер ще бъдат оповестени и премиите на Съюза на печатарската промишленост в България. Самата статуетка съставлява смален макет на гутенберговата преса. Събитието е отдадено на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност 24 май, както и на 140-годишнината от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”./БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР