От днес до 21 февруари Венеция отново се превръща в

...
От днес до 21 февруари Венеция отново се превръща в
Коментари Харесай

Зодиакалните знаци властват на Венецианския карнавал

От през днешния ден до 21 февруари Венеция още веднъж се трансформира в Карнавал. Творческият шеф на тазгодишното издание на проявата е още веднъж Масимо Кекето, шеф и основен сценограф на венецианския спектакъл „ Ла Фениче ". А мотото на Карнавала тази година е: „ Отдели време за истинските знаци ". Под истински знаци се схващат разнородните зодиакални знаци, а също и знаците на четирите естествени детайла - огън, вода, въздух и земя, само че също и всички знаци и знаци, отразяващи най-добре човешкото разнообразие и уникалност.

Програмата на Карнавала бе показана в края на януари на конференция във Венеция. Тогава кметът на града Луиджи Бруняро акцентира, че Венецианският карнавал е най-хубавият в света и че тазгодишното му издание ще бъде „ разпръснато " на доста места в Града на каналите и на близките острови и в околните градове. Организаторите на карнавала също така залагат и на мощен онлайн аспект на проявата, тъй че тези, които няма да могат да участват онлайн, ще могат да наблюдават всички събития в интернет. Същевременно Карнавалът ще „ почита " и жителите на Венеция, разясни Бруняро, което значи, че поради него градът сигурно ще се наводни с туристи, само че управляващите ще създадат по този начин, че този поток от посетители няма да пречи по никакъв метод на живота на локалните поданици.

Тазгодишното издание на карнавала ще бъде първото, което се организира при изцяло отпаднали ограничения против ковид в Италия. За последно такова издание имаше през 2020 година тъкмо при започване на коронавирусната пандемия. Тогава то бе прекратено с два дни по-рано поради възходящите случаи на коронавирусна болест, която след това сковава месеци наред страната. През 2021 година карнавалът беше напълно онлайн. Миналата година изданието се завърна под формата на спектакли на разнообразни места във Венеция, като някои от деянията - като водното шествие на карнавални платформи в деня на откриването на Карнавала - бяха защитавани до последно в загадка, с цел да няма скупчване на доста хора на едно място.

Тази вечер Карнавалът се открива със спектакъла „ Оригинални мечтатели ", по време на който внушителна плаваща сцена ще премине през целия Голям канал на Венеция, от зоната пред железопътната гара „ Санта Лучия " до зоната пред площад Сан Марко и Двореца на дожите. Шествието стартира в 20 ч. локално време и за него уредниците споделят, че ще съчетава всички знаци на традицията на Карнавала с помощта на разнородни актьори, цветове, светлини и музика.

Утре по обед локално време второ водно карнавално шествие ще премине по Големия венециански канал. В него ще се включат към 100 лодки, богато украсени с обичайна карнавална символика. Шествието ще премине от зоната на „ Пунта каузи Догана ", там където Големият канал се слива с канала Джудека, до живописния мост „ Риалто ".

През този първи уикенд на карнавала ще има и улични спектакли на централните площади във Венеция и град Местре, обвързван с Венеция посредством „ Моста на свободата ", както и на близките острови. Те ще се повторят и през уикенда на 11 и 12 февруари и след това всеки ден в интервала 16 февруари - 21 февруари. По време на тях ще бъде показано най-хубавото от цирковото изкуство, клоунадата и уличните спектакли, ще има и дефилета на карнавални платформи.

През уикенда на 11 и 12 февруари и в интервала 16 февруари - 21 февруари в двореца „ Ка Вендрамин Калерджи ", в който се обитава Венецианското казино и който гледа към Големия канал, ще се организира обичайният вечерен бал на Карнавала. Тази година той ще е под надслова „ Оригинални грешници " и сценографията му е поверена на стилистката Антония Саутер, специалистка по организирането на сходни огромни прояви. Гостите на бала ще се насладят на изискани блюда и питиета и на театър, обрисуван от уредниците на проявата като „ пътешестване на границата сред съня и желанието ".

Четвъртата знакова демонстрация на Карнавала е продължение на нововъведението от предходната година. Тогава за първи път във водното пространство на архитектурния комплекс „ Арсенал " беше проведено водно-звуково-музикално шоу с присъединяване на разнообразни трупи, профилирани в този жанр спектакли. Тази година шоуто ще бъде под надслова „ Оригиналните знаци - пътешестване от произхода към достоверността ". Спектакълът ще се организира на 10, 11 и 12 февруари и след това всяка вечер в интервала 16 февруари - 21 февруари. Във всяка от тези две вечери той ще се състои по два пъти - в 18,30 и в 21 ч.

По време на карнавала ще се организира и обичайният конкурс за най-хубава маска и карнавален костюм.

Неизменно събитие в Карнавала ще бъде и състезанието за най-красиво момиче на проявата. Кандидатки на възраст от 18 до 28 години от цяла Венеция и провинция Венеция имаха право да се запишат за присъединяване в състезанието. От тях най-после бяха определени 12 полуфиналистки, а финалистката ще бъде избрана в края на Карнавала. По традиция полуфиналистките се назовават Марии, като най-красивото момиче се назовава „ Мария на Канавала ". Името идва от Дева Мария. Традицията се свързва с религиозния празник Сретение Господне, един от четирите празника, отдадени на Богородицата. На Сретение Господне всред най-бедните девици във Венеция били избирани 12, които получавали дарения, измежду които и бижута, от дожа на Венеция и взели участие в шествие из центъра на града, след което дожът давал банкет в тяхна чест в палата си. Но съгласно легендите през 943 година или 944 година 12-те девойки и подареното им от дожа благосъстояние били похитени от пирати. Венецианците организирали гонене и съумели да заловят и убият пиратите и да освободят девойките. Оттогава датира публично „ Празникът на Мариите " в чест на Дева Мария, която, съгласно легендите, е разрешила да бъдат открити и избавени пленените девойки. С течение на времето този празник е бил инкорпориран в Карнавала и се е трансформирал в едно от главните му събития, а след това е прераснал в състезанието „ Мария на Карнавала ".

През всички карнавални вечери ще има и дископарти в „ Хард рок кафе " във Венеция. Съпътстваща демонстрация ще бъде и „ Карнавалът на усета ", по време на който заведения за хранене, кафенета, сладкарници, питейни заведения и хотели във Венеция ще подготвят по едно характерно ядене, въодушевено от главната тематика на Венецианския карнавал.

По време на карнавала централният площад в квартала „ Сан Поло " във Венеция и централният площад в региона Маргера на град Местре ще бъдат превърнати в ледени пързалки навън. А за децата ще бъдат проведени визити на ателиета във Венеция за основаване на маски, в които те ще се срещнат с този характерен за града поминък.

На 14 февруари във връзка празника на влюбените Свети Валентин на остров Лидо във Венецианската лагуна ще има специфични прояви. На няколко места ще се провеждат пазари, на които ще се оферират занаятчийски творби с сантиментална тема. На две места ще има големи черни дъски, на които всеки ще може да напише любовното си обръщение. Ще има и зона за селфи на влюбени двойки на фона на Венецианската лагуна. Ще се организира и конкурс за най-обичан домакински любим. Ще има и шествие против домашното принуждение. Всичко това ще бъде под надслова „ Лидо в плен на любовта ". Същевременно в спектакъл „ Ла Фениче " ще има специфична режисура на операта „ Тайният брак " на Доменико Чимароза. Тя ще бъде последвана от „ Вечерята за Свети Валентин ", която ще се състои в петте „ Зали на Аполон " в театъра. Цените за билетите за спектакъла плюс кувертите за вечерята костват сред 185 евро и 275 евро, като след оперното зрелище влюбените двойки ще бъдат настанявани на маси за двама в една от „ Залите на Аполон ".

Преглед на програмата на Карнавала, оповестена на уеб страницата му, демонстрира, че от тазгодишното издание отсъстват съществени прояви - „ Полетът на Ангела " и „ Полетът на Магарето ". Едната демонстрация се състоеше на площад " Сан Марко " във втората неделя на Карнавала, а другата се състоеше на площад „ Ферето " в Местре. Дегизиран като ангел или като магаре персонаж беше спускан от камбанариите на двата площада и този " полет " привличаше на двата площада хиляди венецианци и посетители на града. Постепенно „ полетите " се умножиха и към тях бяха добавени и „ Полет на орела " и „ Полет на лъва ". Но с пандемията всичко това отпадна. Сега управляващите споделят, че „ полетите " няма да се състоят, защото на двата площада текат строително-ремонтни и реставрационни действия.

Преди броени дни уредниците на Карнавала оповестиха, че тазгодишното издание на проявата навлиза самоуверено и в метавселената. За всички тези, които няма да могат да дойдат персонално във Венеция, в дните на Карнавала в сметките на проявата в „ Инстаграм ", „ Роблокс " и „ Реди Плейър Ми " всеки ще може да си избере карнавална маска, карнавален костюм или аватар, с които да взе участие в Карнавала, съобщи АНСА.

За първи път за карнавална демонстрация във Венеция се приказва през 1094 година, а за първи път този празник е наименуван публично Карнавал през 1296 година, напомнят домакините на тазгодишното издание на феста.

Тази година Карнавалът се организира два месеца след изключително сполучливото Венецианско биенале на изкуствата, отчело предходната година няколко върха по посещаемост и дълготрайност. А в края на август и началото на септември предходната година Венеция бе хазаин и на кинофестивала „ Венецианска заготовка ", трансформирал се, съгласно анализатори, в развъдник на носители на влиятелни кино награди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР