От днес до 17 юни градът ще бъде домакин на

...
От днес до 17 юни градът ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Започва фестивалът Пловдив чете

От през днешния ден до 17 юни градът ще бъде хазаин на 16-ото издание на литературния фестивал „ Пловдив чете “.

В рамките на форума 37 издателства от страната ще показват най-новата си продукция на 14-те щанда на по този начин наречената Алея на книгата пред Централна поща. Организатор на фестивала е издателство „ Жанет 45 “ с поддръжката на Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „ Иван Вазов “ и Асоциация „ Българска книга “.

За първи път тази година в границите на „ Пловдив чете “ ще се организира книжовен клуб навън до Цар-Симеоновата година, в който всеки искащ може да взе участие. Новост е и гостуването на създател с показване на книга на територията на Тютюневия град.  

Програмата е извънредно богата и разнообразна и включва срещи с създатели, измежду които живеещия в Турция публицист и преводач Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

Официалното разкриване на фестивала ще се състои на Античния спектакъл на 12-и от 20 ч., в наличието на министъра на културата Боил Банов. 

На формалната гала ще бъдат връчени и две награди „ Орфеев венец “ и „ Златна четка “ за оформление на книга, като премиите – надлежно 5000 и 2500 лева са обезпечени от спонсори. 

Специално за гостите на „ Пловдив чете “ концерт ще изнесе рок група „ Фондацията “.

За реализиране на фестивала Община Пловдив е предоставила към 38 000 лева, а Министерство на културата – 10 000.

Шатрите с книги ще работят през цялата седмица от 10 до 20 ч., а за читателите издателствата плануват отстъпка до 20%. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР