От днес до 14 февруари в Националната кардиологична болница ще

...
От днес до 14 февруари в Националната кардиологична болница ще
Коментари Харесай

Около 500 деца годишно се раждат у нас с вродени сърдечни малформации

От през днешния ден до 14 февруари в Националната кардиологична болница ще се правят безвъзмездни прегледи за пациенти над 18-годишна възраст с вродени сърдечни малформации. Това е и единственият център, в който се правят диагностиката и високотехнологичното лекуване на деца с такива диагнози.

В България годишно се раждат към 500 деца с вродени сърдечни малформации, като най-малко половината от тях би трябвало да се оперират в детството. От клиниката по детска кардиология желаят профилактичните прегледи за деца със сърдечно-съдови болести да станат наложителни. 
По принцип профилактичните прегледи на деца със сърдечно-съдови болести не са включени в наложителните прегледи,които се възстановяват от Здравната каса. Това, което желаеме е всяко дете до 6-месечна възраст да има кардиологична консултация и ехокардиография, с която да се откри положението на сърдечно-съдовата система, да се открият някои вродени сърдечни малформации, които не са били открити в интервала на новороденото и ранна кърмаческа възраст.
Доц. Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология

Единствената неправителствена организация, която подкрепя на хората с вродена сърдечна малформация в България е “Детско сърце ”. Нейната цел е да оказва помощ на деца и възрастни с това заболяване да подобрят тяхното качество на живот, да дава покрив на тези в нужда  и да осведоми обществото за сериозността на заболяването. 
Опитваме се по всевъзможен метод да помогнем на децата, които имат такива вродени болести, да се почувстват малко по-интегрирани, тъй като в действителност това, което виждаме е, че тези деца имат извънредно ниска прочувствена просветеност. Те са доста умни, тъй като главно си седят у дома, не играят с други деца на открито, само че по едно и също време с това мъчно поддържат връзка и се усещат много самотни. Това което направихме, имахме дружно с Испанската организация подобен план, те са издали тези комикси, които са извънредно забавни, направени са тъкмо за деца, които са в тийнейджърска възраст - най-трудният интервал за тях, и се пробва да им покаже, че нито са сами, нито имат мотив за терзание от положението им и в действителност могат да живеят един много пълностоен живот, макар тяхното вродено сърдечно заболяване.
Цветослав Найденов, заместник-председател на Асоциация “Детско сърце ”

Новата цел на асоциацията е да основат здравен паспорт на всеки със болести, в който е разказано неговото положение и контакти на лекари, които го третират, при положение на неотложност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР