От днес до 12 юли се провежда поредното издание на

...
От днес до 12 юли се провежда поредното издание на
Коментари Харесай

Стартира Международната ветроходна регата Порт Варна

От през днешния ден до 12 юли се организира следващото издание на обичайна за града ни регата Порт Варна за деца и младежи, с хазаин и уредник Яхт Клуб „ Кап. Георги Георгиев – Порт Варна ”. Тази година конкуренцията е с интернационално присъединяване.

Днес беше формалното разкриване. На кея се събраха ветроходци, треньори, съдии, родители и доброволци, с цел да си пожелаят сполучлива регата и феърплей. Състезанието откри ръководителят на клуба Иван Кирчев. Регатата е една от най-престижните за страната ни за детските класове Оптимист, Лазер 4,7 и 420. Има над 40-годишна история и поддържа високи стандарти в регатно съдийство. Съдийската комисия се ръководи от Евгени Мавродиев, интернационален арбитър и някогашен ръководител на Българската федерация по ветроходство, а журито - от Шломо Голдщайн, народен арбитър от Израел, който идва особено за регатата във Варна. Член на журито е също изтъкнатия ветроходен арбитър Камен Фильов, член на МОК и почетен ръководител на БФВ. Състезанието е вписано в календара на Българската Федерация по Ветроходство и ранглистата за национално класиране, като в конкуренцията тази година вземат участие 10 клуба – 8 български, 1 гръцки и 1 испански, показани от общо 77 състезатели в клас Оптимист, 14 – клас Лазер 4.7 и 14 състезатели в клас 420. Организаторите са подготвили общо 8 комплекта купи: в класовете Оптимист (момчета, девойки, момчета младша и девойки младша възраст), Лазер 4,7 (момчета, девойки, момчета младша), 420 (екипажи от 1во до 3то място), които ще бъдат връчени на спечелилите на публична гала по закриването, която ще се организира на 12 юли, от 18:00ч. 
Информация за лодките: 
Ветроходен клас Оптимист е предопределен за най-малките ветроходци, до 16 години / 55кг, като тези лодки са най-разпространените яхти в света. Лазер 4.7 е по-бърза и маневрена лодка, временен клас, предопределен за напреднали деца, която стъкмена с по-големи платна се състезава в две олимпийски дисциплини. Екстремната лодка 420 се ръководи от екипаж от 2ма души – шкипер, който направлява лодката и шкотман, който ръководи платната и откренява. През 2017 година ЯК „ Кап. Г. Георгиев – Порт Варна ” образова 40 безусловно начинаещи младежи да се състезават в този рисков клас. Двама от тях са към този момент част от представителния тим на клуба и се състезават в тази регата.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР