От днес бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан

...
От днес бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан
Коментари Харесай

Винетките поевтиняха, отстъпката от 25 ст. за горивата отпадна

От през днешния ден бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. С решение на Народното събрание, след 31 декември беше спряно даването на компенсацията при зареждане на литър/килограм гориво.

Мярката действаше от 9 юли предходната година, като задачата ѝ бе да подкрепи физическите лица поради високите цени на горивата. До последно имаше подозрения дали няма мярката да бъде удължена и след 1 януари, само че това не се случи.

Въпреки 25-те стотинки, прогнозите на специалистите са, че през януари цените на горивата като цяло би трябвало да вървят надолу.

От през днешния ден влизат в действие и нови цени на винетките. Годишната винетка към този момент коства 87 лв., тримесечната винетка – 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната – 13 лв., а уикенд винетката – 9 лв..

Електронни винетки, купени през декември 2022 година, даже да са с интервал на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 година, се калкулират на цените, важащи за предходната година. Те бяха за годишна винетка – 97 лева, за тримесечна – 54 лева, за месечна – 30 лева, за седмична – 15 лева и за уикенд винетка – 10 лева

Националното тол ръководство моли потребителите да употребяват за закупуване на е-винетка уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване - с карта. Гишета има на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която включва уеб страниците www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.

Право на безвъзмездна е-винетка имат хора с 50 на 100 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора до 2000 куб. см.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР