От днес бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан

...
От днес бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан
Коментари Харесай

От 1 януари: Винетките поевтиняха, отстъпката от 25 ст. за горивата отпадна

От през днешния ден бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. С решение на Народното събрание, след 31 декември беше спряно даването на компенсацията при зареждане на литър/килограм гориво.

Мярката действаше от 9 юли предходната година, като задачата ѝ бе да подкрепи физическите лица поради високите цени на горивата. До последно имаше подозрения дали няма мярката да бъде удължена и след 1 януари, само че това не се случи.

Въпреки 25-те стотинки, прогнозите на специалистите са, че през януари цените на горивата като цяло би трябвало да вървят надолу.

От през днешния ден влизат в действие и нови цени на винетките. Годишната винетка към този момент коства 87 лв., тримесечната винетка – 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната – 13 лв., а уикенд винетката – 9 лв..

Електронни винетки, купени през декември 2022 година, даже да са с интервал на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 година, се калкулират на цените, важащи за предходната година. Те бяха за годишна винетка – 97 лева, за тримесечна – 54 лева, за месечна – 30 лева, за седмична – 15 лева и за уикенд винетка – 10 лева

Националното тол ръководство моли потребителите да употребяват за закупуване на е-винетка уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване - с карта. Гишета има на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която включва уеб страниците www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.

Право на безвъзмездна е-винетка имат хора с 50 на 100 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора до 2000 куб. см.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР