От днес българи и румънци могат да пътуват без визи

...
От днес българи и румънци могат да пътуват без визи
Коментари Харесай

Паднаха визите за Канада за българи

От през днешния ден българи и румънци могат да пътуват без визи до Канада.

От 1 декември т.г., 16.00 часа наше време, отпада нуждата от визи за българските жители, които възнамеряват престояване в Канада до 6 месеца за туризъм, бизнес или посещение, оповестиха от Министерството на външните работи.

Българите, които пътуват със аероплан до Канада, ще би трябвало да получат авансово утвърждение посредством Електронната система за издаване на авансово позволение - еТА, за пътешестване до страната. Разрешението е годно за период от 5 години.

Радев атакува Съединени американски щати за визите: Това не е почтено

Посланикът на Съединени американски щати: Не можем да махнем визите

Онези, които към този момент имат издадена годна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е належащо да аплайват за утвърждение.

Българските жители, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаят от авансово утвърждение през eTА.

Продължителността на позволения престой при пътешестване без виза може да бъде до 6 месеца и се дефинира от канадските гранични управляващи при влизане в страната.

Молба за еTA българските жители могат да подават единствено на формалния уебсайт на държавното управление на Канада. Процесът се реализира напълно онлайн и лишава единствено няколко минути. За подаването на искане за авансово утвърждение са нужни годен паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и годен имейл адрес.

В множеството случаи поръчките се утвърждават в къс период. Процесът на култивиране на молбата може да отнеме до няколко дни, в случай че се изисква даване на доказателствени документи.

Министерство на външните работи обръща внимание, че отпадането на визовите ограничавания визира единствено българските жители, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно.

Новите правила не засягат искащите да работят или учат в страната

Разрешения за работа се издават от Министерството на поданството и имиграцията на Канада, като за задачата се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На нелегално работещите лица се постанова санкция, а при наново нарушаване те се депортират от страната, се показва още в прессъобщението на външно министерство.

Българската страна работи интензивно за отпадане на визите и за Съединени американски щати,

сподели зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев за NOVA.

Той уточни, че този развой би трябвало да се преглежда изцяло настрана от това, че от през днешния ден отпаднаха визите за Канада.

Днешното събитие е един огромен външнополитически дипломатически пробив”, съобщи Георгиев и добави, че се надява отпадането на визите за Канада да бъде положителен сигнал за Съединени американски щати – че България може да се отнася отговорно.

Европейската комисия приветства отпадането на визите

за Канада за жители на България и Румъния. Това достижение се дължи на огромните дипломатически старания и на уговорките, поети на политическо и техническо ниво от страна на Европейски Съюз, Канада, България и Румъния, регистрира комисията.

В известие на Европейска комисия по този мотив е представена еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, която дефинира отпадането на канадските визи като явен сигнал за българите и румънците, както и за света, че Европа е обединена и решена да няма "втора класа " жители.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос показва, че постигането на цялостна визова взаимност за всички жители на Европейски Съюз е водеща задача и комисията ще продължи да работи за постигането на резултати.

За да се реализира така наречен визова взаимност е належащо всички страни, чиито жители пътуват до Европейски Съюз без виза, да не изискват визи за европейците, които ги посещават. Засега Съединени американски щати изискват визи за жители на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР