От днес антибиотиците у нас се отпускат само с електронна

...
От днес антибиотиците у нас се отпускат само с електронна
Коментари Харесай

Хартиените рецепти за антибиотиците вече са в историята, но има ли проблеми с издаването им по електронен път?

От през днешния ден антибиотиците у нас се отпускат единствено с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше пролонгация и можеха да се купуват и с хартиено наставление. Срещат ли проблеми в първия ден фармацевти и персонални лекари с електронната система и има ли дефицит на медикаменти в аптеките?

Проблемите през октомври с електронните предписания остават в предишното. Десислава Христова от Бургас купува без усложнения наставления антибиотик:

" Отидох при персоналния доктор, прегледа ме и си ми пусна такава електронна рецепта. Улеснява, тъй като, в случай че си изгубиш рецептата или не я носиш, като си кажеш ЕГН-то могат да ти дадат медикаментите, които са ти изписали ", споделя тя пред Българска национална телевизия.

Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ доктор: " Нямаме сега проблеми. Пациентите минават. Имахме едно позвъняване по телефона за изписване на антибиотик по телефона, което беше отказано. Казахме, че би трябвало да се мине през обзор и тогава да се реши има ли нужда или няма ".

Работи се в синхрон и с фармацевтите.

Васил Ходжев, магистър-фармацевт: " Работим обикновено. Системата работи, както работеше и до момента. Просто прибавяме още един клас медикаменти към този, който до момента изписвахме ".

Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки: " Сега мисля, че всички са посвикнали, тъй като за антидиабетните непрестанно се предписват, за здравна каса също ".

Разработено е и мобилно приложение, през което могат да се предписват предписания даже и офлайн. Едно в допълнение облекчение, считат лекари.

Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ доктор: “Когато сме на домашно посещаване, няма по какъв начин да носим със себе си преносимия компютър примерно. Така, че през мобилното приложение бихме могли да изпишем лечението, която е нужна за даден пациент. "

Остава казуса с дефицита на избрани групи лекарства.

Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки: " За антидиабетните от много време има проблем с инсулините и с някои антидиабетни перорални средства. Комплексни са аргументите. Най-често са индустриални и свързани с реекспорта ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР