От днес антибиотиците се изписват само с електронни рецепти. Отпада

...
От днес антибиотиците се изписват само с електронни рецепти. Отпада
Коментари Харесай

От днес антибиотиците се изписват само с електронни рецепти 

От през днешния ден антибиотиците се изписват единствено с електронни предписания. Отпада разновидността за определяне на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения нито за лекари, нито за зъболекари, които да продължат да изписват лекуване по този метод

Възможността за определяне на антибиотици и на хартия беше краткотрайно възобновена в средата на декември 2023, откакто в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката предписания поради софтуерни проблеми или поради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. Тогава и лекари, и зъболекари алармираха за усложнения в изписването на електронна рецепта, незабавните медици оповестиха, че не разполагат с електронен автограф, нито с компютри в колите за спешна помощ, което значи, че не могат да изпишат лекуване на пациентите си.


Изключения в изписването на антибиотици няма да има. Системата е тествана и може да работи и офлайн.

За да получи рецептата си пациентът, би трябвало да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Това е така наречен двуфакторна отбрана върху рецептата. Оттам нататък се зарежда лекарското наставление и аптекарите могат да видят дозата. Тоз проблем също към този момент е решен, настояват експерти.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР