От днес антибиотиците може да бъдат изписвани и на хартиени

...
От днес антибиотиците може да бъдат изписвани и на хартиени
Коментари Харесай

Откога антибиотиците отново могат да се изписват на хартиена рецепта?

От през днешния ден антибиотиците може да бъдат изписвани и на хартиени предписания . Тази опция се дава още веднъж, откакто в днешния брой на „ Държавен вестник “ са обнародвани измененията в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Срокът, до който антибиотиците ще могат да се изписват и на хартиена рецепта от всички медицински експерти, е 1 април 2024 година Изискването за електронно изписване на лекарства за лекуване на диабет, което е годно от 16 октомври тази година, остава в действие.

Рецептите с режим за еднократно разпределяне на медикаменти имат годност 30 дни от датата на издаването им, а рецептите с режим за неведнъж разпределяне имат годност до шест месеца от датата на издаването им и съдържат обозначение на броя на отпущанията, се планува още в наредбата. Издадените до влизане в действие на наредбата хартиени предписания се извършват по досегашния ред.

Електронна рецепта не се изисква за антибиотични капки за очи, антибиотични кремове, съставки /ампули/ за медикаменти, които се подготвят в аптека и други, оповестиха от Министерството на здравеопазването при започване на ноември.

Изискването за електронни предписания за изписване на антибиотици и за лекарства за лекуване на диабет влезе в действие на 16 октомври тази година . Нормативната смяна предизвика реакции от страна на съсловните организации на лекарите, на лекарите по дентална медицина и на фармацевтите.

След разисквания сред заинтригуваните страни се реши да се създадат промени, които да разрешат на работещите в центрове за незабавна здравна помощ да могат да изписват и хартиени предписания в период до 1 март 2024 година

Последваха нови разисквания , в това число и среща с премиера акад. Николай Денков, на която се реши, че опцията да се изписват антибиотици и на хартиени предписания ще се резервира за всички медицински експерти в период до 1 април 2024 година

Електронни предписания може да се изписват от всички медицински експерти , имащи право да изписват предписания, през мобилното приложение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР