От днес 7 ноември средновековната крепост Баба Вида“ отново е

...
От днес 7 ноември средновековната крепост Баба Вида“ отново е
Коментари Харесай

Крепостта „Баба Вида“ отново е отворена за посещения

От през днешния ден 7 ноември средновековната цитадела " Баба Вида “ още веднъж е отворена за гости. Туристите ще я преглеждат по различен маршрут, който ще подсигурява тяхното здраве и сигурност.

Отварянето на националния монумент става със заповед на краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на Видин Юлиян Петров.

В заповедта е избран маршрута за разглеждане на " Баба Вида “- Входна кула, Външен двор посока Летен спектакъл, Рампа, Вътрешен двор (каре). В заповедта се прецизира, че входът към вътрешния двор (каре) остава затворен за неопределен срок. Компроментираните сектори, където е установено отчасти сриване, рухване на тухли и камъни, са обезопасени.

Обходният маршрут за гости е избран, откакто комисия от Община Видин през вчерашния ден направи следващ оглед в паметника на културата и се взе решение за отварянето му, посочи Юлиян Петров. Той добави че през днешния ден се чака във Видин да дойде и районния представител на Министерство на културата, с цел да се запознае с новата обстановка.

Четири дни остана затворена средновековната цитадела за гости. Тя бе затворена откакто бе записано ново сриване, трето подред за последните месеци, този път не е на външната стена на крепостта, а във втория вътрешен двор, над входа.

Към момента мястото, където са паднали камъни, хоросан и има цепнатини в главния камък, над свода на входа, водещ до вътрешния двор на крепостта, е обезопасено.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР