От днес, /5 юли/ започва подаването на документи на кандидат

...
От днес, /5 юли/ започва подаването на документи на кандидат
Коментари Харесай

Важно от РУО- Благоевград! Започва приемът на заявления за първи етап на класиране по държавния план-прием в 8 клас

От през днешния ден, /5 юли/ стартира подаването на документи на претендент гимназисти за присъединяване в първи стадий на класиране при кандидатстване по държавен план-прием за образователната 2022/2023 г в неспециализираните учебни заведения на територията на региона. Всички съществени, обединени, междинни учебни заведения, профилирани и професионални гимназии на територията на област Благоевград са избрани със заповед на началника на РУО – Благоевград, да одобряват заявките и документите за присъединяване в класирането за банкет на възпитаници в VIII клас. Срокът за подаване на документи е до сряда, 7 юли, като учебните комисии ще работят от 8 до 18 часа, оповестяват от РУО.

В приема в 8 клас вземат участие всички възпитаници, които сполучливо са приключили главно обучение. Заявления за присъединяване в класирането могат да подадат и тези, които не са се явили националното външно оценяване по български език и литература и/или по математика.

Техният бал се образува по посочения в одобрения държавен план-прием ред, като резултатът от НВО по съответния предмет се приема за 0 (нула) точки. балът за класиране на учениците след приключено главно обучение се образува като общ брой от следните детайли: 1. Броя точки от националното външно оценяване по български език и литература и по математика, като педагогическият съвет на приемащото учебно заведение може да дефинира в балообразуването да вземат участие и резултатите от един или повече спомагателни образователни предмета, за които се организира национално външно оценяване в съответната образователна година;

2. Оценките от свидетелството за главно обучение по два образователни предмета, изучавани в раздел А от образователния проект в VII клас, избрани от педагогическия съвет и превърнати по канара в точки в сходство с ДОС за оценяването на резултатите от образованието на учениците. В наредбата са изброени и обособените разновидности и детайли, които се дефинират с решение на педагогическия съвет – за балообразуване с включване по веднъж, удвояване, утрояване на резултата от НВО по БЕЛ, математика. Изключение правятпрофилите „ Изобразително изкуство “, „ Музика “ и „ Физическо образование и спорт “, за които се организира изпит за инспекция на качествата.

Важно е подредбата на желанията по профили и/или специалности от специалности да се реализира от най-желаните към по-малко мечтаните паралелки, без значение от резултатите на изпитите. Няма ограничавания по отношение на броя на въведените стремежи, като системата следи да не се позволява дублирани паралелки. Самият логаритъм ще класира претендента на горното допустимо предпочитание (паралелка), за което е достигнал бал, и не е належащо желанията да се подреждат по различен аршин с изключение на персоналния избор. Може да се подават заявки на място в учебните заведения или онлайн, а на страницата на РУО са посочени главните стъпки по какъв начин да бъде направено това.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР