От днес (4 април) Финландия става 31-ият член на НАТО

...
От днес (4 април) Финландия става 31-ият член на НАТО
Коментари Харесай

Историческо разширяване: Финландия става 31-ият член на НАТО

От през днешния ден (4 април) Финландия става 31-ият член на НАТО в границите на историческо разширение, което ще докара до увеличение на границата на военния алианс с Русия, заяви CNN.

Присъединяването поставя завършек на месеци дипломатически пречки и бележи повратна точка за скандинавската страна, която изостави десетилетията на неутралитет, откакто разгласи желанието си да се причисли към Алианса доскоро повече от година.

Финландия и Швеция преоцениха позицията си, откакто съветският президент Владимир Путин изпрати войските си в Украйна на 24 февруари 2022 година

НАТО има политика на отворени порти, което значи, че всяка страна може да бъде поканена да се причисли към Алианса.

Съгласно разпоредбите обаче, всяка страна членка може да наложи несъгласие на присъединението на нова страна. В четвъртък (31 март) турският парламент единомислещо ратифицира присъединението на Финландия към НАТО, само че остави другия скандинавски претендент – Швеция, в чакалнята.

" Всички 30 членове на НАТО към този момент ратифицираха участието на Финландия ", заяви в Twitter финландският президент Саули Нийнистьо. " Искам да благодаря на всеки един от тях за доверието и поддръжката. Финландия ще бъде мощен и кадърен съдружник, зает със сигурността на Алианса ".

Той е безапелационен, че страната му " е подготвена да се причисли към НАТО ".    " Очакваме с неспокойствие да приветстваме Швеция да се причисли към нас допустимо най-скоро ", добави финландският президент.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР