От днес, 21.03.2023 г., Софийска градска прокуратура (СГП) осъществява ръководството

...
От днес, 21.03.2023 г., Софийска градска прокуратура (СГП) осъществява ръководството
Коментари Харесай

Започва разследване за откритата от ГДБОП картина на Полък

От през днешния ден, 21.03.2023 година, Софийска градска прокуратура (СГП) реализира управлението и надзора върху следствие, водено от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП), обвързвано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък, оповестиха от СРП.

Досъдебното произвеждане е стартирано в изискванията на необходимост на 18 февруари 2023 година от ГДБОП със съставянето на протокола за първо деяние по разследването и в началото е водено под управлението и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) за вещно укривателство – закононарушение по член 215 от Наказателен кодекс.  

След извършено следствие с разпореждане на прокурор в СРП от 21 март 2023 година делото е изпратено на СГП и неотложно е било признато по подготвеност от прокурор от СГП. Досъдебното произвеждане ще продължи да се води за закононарушение по член 278а от Наказателен кодекс и в хода му ще се откри дали вероятно картината съставлява културна полезност, която не е разпозната и записана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

В хода на следствието картина, за която се смята, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като материално доказателство по делото.

Картината се съхранява при подобаващи условия и с нужната защита.

По делото е назначена експертиза за достоверност и идентификация на картината. Според заключението експертното проучване демонстрира, че картината би могла да е достоверна, само че са нужни спомагателни проучвания.

Наблюдаващият прокурор в СГП неотложно предприе нужните дейности в границите на своята подготвеност за определяне на всички обстоятелства и условия по случая. Дадени са подробни инструкции, които следва да бъдат изпълнени. Ще бъде назначена спомагателна експертиза, която да изследва достоверността на картината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР