От днес - 20 май, влиза в сила регламент на

...
От днес - 20 май, влиза в сила регламент на
Коментари Харесай

Влиза в сила система за проследяване на всяка кутия цигари в ЕС

От през днешния ден - 20 май, влиза в действие правилник на Европейския съюз, с който се основава система за следене на всяка кутия цигари. Целта е да се избегне както незаконната търговия с цигари, по този начин и националните бюджети да не се лишават от налози. Решението е взето на 15 декември 2017 година

След 20 май потребителските опаковки на създаваните и търгуваните цигари и тютюн за ръчно стесняване на цигари, наложително би трябвало да бъдат маркирани с неповторим идентификатор. След днешната дата производителите, вносителите, както и търговците на едро и дребно могат да реализират активността си единствено в случай че са регистрирани в системата за следене на тютюневите произведения.

Онлайн системата действа към Печатницата на Българската национална банка от 15 април. Издаването на кодове е гратис.

Юридическите лица и едноличните търговци, участващи в продажбата на тютюневи произведения се записват в системата за следене на тютюневи произведения за да получат идентификационни кодове както като търговци (икономически оператори), по този начин и за своите търговски обекти. Това значи, че в случай че едно юридическо лице продава цигари в два магазина, би трябвало да има три кода - за компанията и за всеки от комерсиалните обекти.

Тютюнопушенето е най-честата, въпреки и предотвратима, причина за гибел в Европейски Съюз. В допълнение незаконната търговия с тютюневи произведения улеснява достъпа на пушачите, в това число на невръстни, до цигари, тъй като те са всекидневно много по-евтини от легалното произвеждане. В допълнение контрабандата на цигари лишава бюджетите на страните от доходи всяка година. Да се мери размера на незаконната търговия е мъчно, само че се счита, че в Европейски Съюз данъчните управляващи не съумяват да съберат 11.1 милиарда евро годишно (по данни към края на 2017 година, когато наредбата е приета). В претекстовете на Брюксел се добавя и че приходите от противозаконната търговия с цигари постоянно отиват в интерес на проведената престъпност, а в някои случаи и за подкрепяне на терористична активност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР