От днес, 2 ноември 2020 г., стартира прием по Програма

...
От днес, 2 ноември 2020 г., стартира прием по Програма
Коментари Харесай

Стартира прием по ПРСР за подкрепа на късите вериги за доставка и местните пазари

От през днешния ден, 2 ноември 2020 година, започва банкет по Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година за поддръжка на късите вериги за доставка и локалните пазари, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Подмярка 16.4 „ Подкрепа за хоризонтално и отвесно съдействие сред участниците във веригата на доставки “ дава опция за кандидатстване за повторно тази година. Общият размер на безвъзмездната финансовата помощ по процедурата е 13 690 600 лева Чрез нея ще се подкрепи основаването, организацията, укрепването и популяризирането на локалните пазари и късите вериги за доставки посредством хоризонтално и отвесно съдействие сред участниците в тях. По този метод потребителите ще имат опция да купуват артикули непосредствено от локалните производители.

В “къса верига на доставки “ вземат участие стеснен брой стопански оператори, поели ангажимент да си сътрудничат. Те би трябвало да са отдадени на локалното икономическо развиване и околните териториални и обществени връзки сред производители, преработвателни и консуматори. Като „ локални пазари “ се дефинират пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на генезис на продукта. В този радиус би трябвало да се реализират както преработката на продукта, по този начин и продажбата му на крайния консуматор.

Допустимите претенденти са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или сдружения, учредени по смисъла на Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), които показват групов план за съдействие за построяването и развиването на къса верига за доставки или за създаване и развиване на локален пазар.



Максималният размер на финансовата помощ за един план е 977 600 лева, а минималният - 15 хиляди лева Крайният период за подаване на планови оферти по подмярката е 1 февруари 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР