От днес, 15 ноември, започват Коледните пости. Те продължават 40

...
От днес, 15 ноември, започват Коледните пости. Те продължават 40
Коментари Харесай

Коледните пости, лишаването от животински продукти и до какво може да доведе то

От през днешния ден, 15 ноември, стартират Коледните пости. Те не престават 40 дни - до Рождество Христово. През този интервал вярващите християни се приготвят духовно за посрещането на огромното събитие - раждането в плът на Сина Божи. Молят се постоянно, размишляват за сторените грехове, изповядват се, взимат причестяване.

Заедно с духовното примирение идва и лишението от блажни храни, като задачата е да се покаже на тялото, че духът го управлява, а не противоположното. Не се позволяват храни от скотски генезис - месо, мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло.

Дори и концепцията да постим да ни звучи привлекателна, не трябва да забравяме и за рисковете, които това ограничаване крие.

Организмът ни има потребност от питателните субстанции, съдържащи се с продуктите, които не са позволени за банкет до Бъдни вечер. И с цел да успеем най-малко до някаква степен да ги наваксаме, прибягваме до високовъглехидратни храни.

В тях обаче постоянно се съдържа и огромно количество калории и мазнини. Така е много евентуално на края на постите да сме се пречистили духовно, само че и да сме качили няколко кг поради хляба и всички тестени произведения, които сме си хапвали на пакост.

Ако не сме съумели да устоим на това прикрито прелъщение на постите, нищо чудно да не се усещаме прочистени и олекнали, а да ни е тежко и да имаме стомашен дискомфорт.

Освен това, еднообразното храненe, съчетано с неналичието на питателните субстанции от животинските артикули, отслабва имунната ни система. В този сезон се нуждаем от всичко по доста, с цел да устроим на настинките и гриповете.

Затова е добре, в случай че сме решили да постим, да одобряваме мултивитамини, както и доста плодове и зеленчуци. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР