От днес, 15 ноември, Пътната полиция започва да налага глоби

...
От днес, 15 ноември, Пътната полиция започва да налага глоби
Коментари Харесай

КАТ започва да глобява, ако колите не са със зимни гуми

От през днешния ден, 15 ноември, " Пътната полиция " стартира да постанова санкции на водачи, които не са сменили летните гуми със зимни. Санкцията е 50 лв..

По закон, през студените месеци, колите би трябвало да са снабдени със зимни гуми или такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка от 4 мм. Изискването е в действие до 1 март.

Освен на гумите, водачите, би трябвало да извърнат внимание на фаровете и на чистачките на колите.

Oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми подсетиха неотдавна, че зимните гуми не са единствено за сняг и акцентираха за какво би трябвало да ги слагаме.

Материалът, от който те се създават, трансформира качествата си съгласно околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка понижава, показват от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Гумата е контактът сред автомобила и настилката. Каква ще бъде сигурността на пътя значително зависи от верния асортимент на гумите. Според експертите е целесъобразно зимни гуми да се употребяват при температури под 7 градуса, без значение дали има сняг или не. Летните гуми имат най-хубаво сцепление при температури сред 10 и 30 градуса, а зимните - сред 0 и - 20 градуса.

През зимата дълбочината на протектора обезпечава най-важния индикатор - спирачния път. Изследване сочи, че зимната гума стопира на 25-тия метър, до момента в който лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР