От днес, 11 май, всеки бизнес в България ще може

...
От днес, 11 май, всеки бизнес в България ще може
Коментари Харесай

Бизнес в България ще може да купува ток от цяла Европа

От през днешния ден, 11 май, всеки бизнес в България ще може да си купи ток, да кажем от Германия, в случай че е с негативни цени, с дата на доставка идващия ден. На тази дата започва пазарното обединяване с европейските тържища на платформите “Ден напред” през границата с Гърция и от Гърция с Италия.

“На 11 май започва първото пазарно обединяване в сегмента “Ден напред”, което е значимо освен за електроенергийния бранш, само че и за цялата стопанска система на страната, защото консуматори ще имат опция и достъп до единния интергиран европейски пазар”, сподели изпълнителния шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

С покупката на електрическата сила по едно и също време се пазари и потенциал за мрежата по всички граници. Ако токът е от Германия, то дружно с него е продаден и потенциал за транспорт по мрежата от границата сред Германия и Австрия, Австрия и Италия, Италия и Гърция и Гърция до България. Сделката се реализира, в случай че има свободен потенциал по всички граници, изясни Цачев.

Изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов сподели, че от през днешния ден с ден на доставка 12 май в границите на свободния потенциал в мрежата, на границата ни с Гърция ще се реализира автоматизирания продан на електрическа енергия и автоматизирани покупко-продажби.
Пазарното обединяване допуска автоматизирано систематизиране на трансграничните потенциали дружно с силата. Ще се усили автоматичността в търговията, участниците няма да играят на обособен търг за тези потенциали, а това ще се случва на платформата “Ден напред” дружно със договорката за сила.
Основните преимущества са, че се улеснява търговията, което допуска доста повече покупко-продажби. Увеличава се конкурентоспособността, тъй като при съгласуваност с Гърция ще има доста повече предложения “купува” и предложения “продава”. Това усилва броя на дейните предложения, което пък понижава заплахата от тези рискови стойности на цените, които сме следили няколко пъти - 300, 400 лв. за мегаватчас в избрани часове. Това няма към този момент да се случва и понижава опцията за опити за операция на пазара, използване на пазарна мощ, те ще бъдат невъзможни, счита шефът на борсата.

Капацитетът на мрежата на границата с Гърция е 700 мегавата, споделя Цачев от ЕСО, а 400 мегавата са опциите за продан на сила на границата сред Гърция и Италия.
Константинов заявава, че за търговия на платформата “Ден напред” ще се разчита на 400 мегавата на българо-гръцката граница. “Надявам се след няколко месеца, към края на септември, това да се повтори на границата с Румъния, където потенциалът е доста по-голям - над 1000 мегавата, съвсем 3 пъти повече. Но това зависи от момента, в който Румъния ще се причисли към европейския пазар.

Преди няколко дни бизнесът настоя пазарното обединяване през Гърция и Италия да се отсрочи за края на септември, когато ще се реализира обединяване с европейските пазари през румънската граница. Опасенията са, че високите цени на тока на гръцкия и италианския пазар ще повлияят на нашия.

Пазарното обединяване не би нараснало обмена на сила сред двете страни - България и Гърция, тъй като той е подвластен от потенциалите, а те са едни и същи преди обединяването и след него. Така че не разбирам за какво е това безпокойство, споделя шефът на БНЕБ.

И шефът на ЕСО счита, че няма съображение за терзание, че силата от България ще отиде в Италия или някъде другаде, защото потенциалът е еднакъв.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР