Северна Корея пусна на вода нова тактическа ядрена атакуваща подводница

...
От Джош Смит и Су-хянг ЧойСЕУЛ (Ройтерс) - Северна Корея
Коментари Харесай

От Джош Смит и Су-хянг Чой

СЕУЛ (Ройтерс) - Северна Корея пусна на вода първата си оперативна „тактическа ядрена атакуваща подводница“ и я присвои на флота, който патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония, съобщиха държавните медии в петък.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който присъства на церемонията по изстрелването в сряда, каза, че въоръжаването на флота с ядрени оръжия е спешна задача и обеща да прехвърли повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически ядрени оръжия, на военноморските сили, съобщи информационната агенция KCNA.

„Церемонията по пускането на вода на подводницата обяви началото на нова глава за укрепване военноморските сили на КНДР“, каза KCNA, използвайки инициалите на официалното име на Северна Корея, Корейската народнодемократична република. фигура -- ще изпълнява своята бойна мисия като "едно от основните подводни офанзивни средства на военноморските сили" на Северна Корея, каза Ким.

Северна Корея планира да превърне съществуващите си подводници в атакуващи подводници с ядрено оръжие , и да ускори усилията си за изграждане на ядрени подводници, каза Ким.

„Постигането на бързо развитие на нашите военноморски сили... е приоритет, който не търпи отлагане, като се има предвид... неотдавнашната агресивност на враговете ходове и военни действия", каза севернокорейският лидер в реч, очевидно визирайки Съединените щати и Южна Корея.

Анализаторите за първи път забелязаха признаци, че поне една нова подводница се строи през 2016 г., а през През 2019 г. държавните медии показаха Ким да инспектира необявена по-рано подводница, построена под „неговото специално внимание“ и която ще работи във водите край източното крайбрежие.

Държавните медии по това време не описват оръжията на подводницата системи или кажете къде и кога е извършена инспекцията, но анализаторите казаха, че очевидният размер на новия кораб показва, че е проектиран да носи ракети.

Не е ясно веднага с какви ракети ще бъде въоръжена новата подводница . Северна Корея е извършила тестови изстрели на редица балистични ракети, изстрелвани от подводници (SLBM) и крилати ракети, които могат да бъдат изстреляни от подводници.

Също така не е ясно дали Северна Корея е разработила напълно миниатюрните ядрени бойни глави, необходими за монтаж на такива ракети. Анализаторите казват, че усъвършенстването на по-малки бойни глави най-вероятно ще бъде ключова цел, ако Северът възобнови ядрените опити.

Северна Корея има голям подводен флот, но е известна само експерименталната подводница с балистични ракети 8.24 Yongung (August 24th Hero). да са изстреляли ракета.

„Това вероятно е предназначено да използва военноморската версия на KN23, която те са признали като система за доставка за тяхната компактна ядрена бойна глава“, каза Анкит Панда от U.S.- Базираната Фондация Карнеги за международен мир, позовавайки се на SLBM с малък обсег, който Северът е изстрелял тестово.

Тал Инбар, старши научен сътрудник в Алианса за защита на противоракетната отбрана, каза, че огромното платно на подводницата изглежда има място както за балистични, така и за крилати ракети.

„Няма да мине много време, преди да го видим да изстрелва ракети“, каза той в публикация в X, известна преди като Twitter.

Церемонията по откриването идва, когато Северна Корея ще отбележи 75-ата годишнина от основаването си в събота и следва съобщенията, че Ким планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят доставките на оръжия за Москва.

< p>Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна в четвъртък с китайския премиер Ли Цян в Джакарта и поиска от Пекин да направи повече като член на Съвета за сигурност на ООН за справяне с ядрената заплаха на Северна Корея.

(Докладване от Soo- хян Чой; Редактиране от Лесли Адлер, Сандра Малер и Джонатан Оатис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР