Четири извода от първия републикански президентски дебат за 2024 г.

...
От Джеймс ОлифантВАШИНГТОН (Ройтерс) – Осем претенденти за републиканската президентска
Коментари Харесай

От Джеймс Олифант

ВАШИНГТОН (Ройтерс) – Осем претенденти за републиканската президентска номинация за 2024 г. се бориха за вниманието на избирателите в сряда на първия партиен дебат , докато фаворитът Доналд Тръмп, бившият президент, заобиколи събитието.

Ето четири извода от дебата в Милуоки, Уисконсин:

НОВО ДЕТЕ В ГРАДА

В първия си политически дебат Вивек Рамасвами, 38, се очакваше да бъде уайлд кард. Той бързо научи, че огънят носи огън.

Рамасвами, бизнесмен без политически опит, който се издигаше в някои социологически проучвания, нарече съперниците си „професионални политици“ и „купени и платени“. Това предизвика вой на протест от останалите на сцената.

Той също така нарече губернатора на Флорида Рон ДеСантис, 44, „супер PAC марионетка“. ДеСантис беше подкрепян през цялото време на управлението си от комитет за политически действия с дълбоки джобове Никога не се отдръпвай.

64-годишният Майк Пенс, защитавайки четиригодишния си рекорд като вицепрезидент на Тръмп, се опита да намали Рамасвами до минимум. „Не е нужно да привличаме новобранец, не е нужно да привличаме хора без опит“, каза Пенс.

Проблемът на Пенс? Изглеждаше, че в публиката имаше повече поддръжници на аутсайдера Рамасвами, отколкото на Пенс, което илюстрира трудностите, с които се сблъска неговата кандидатура. Неговата критика предизвика каскада от освирквания.

Това не попречи на бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, на 60 години, който се опита да довърши Рамасвами много по същия начин, по който свали сенатор Марко Рубио по време на президентската кампания през 2016 г. .

„Тази вечер вече ми писна човек, който звучи като ChatGPT, да стои тук“, каза Кристи.

След това Кристи отиде по-далеч.

< p>“И последният човек в един от тези дебати... който застана в средата на сцената и каза: „Какво прави един кльощав човек със странна фамилия тук горе“, беше (демократът) Барак Обама. И аз Страхувам се, че имаме работа със същия тип аматьор, който стои на сцената тази вечер“, каза Кристи.

„СЛОНЪТ НЕ Е В СТАЯТА“

Тръмп не само пропусна Бившият водещ на риалити шоуто на NBC „The Apprentice“ седна с консервативния телевизионен оператор Тъкър Карлсън за предварително записано интервю, което беше публикувано в X, по-рано известен като Twitter, точно когато дебатът започна.

Модераторът на дебата Брет Байер от Fox News нарече Тръмп „слона, който не е в стаята“.

Когато дебатът навлезе във втория си час, кандидатите на сцената бяха попитани за усилията на Тръмп да отмени Избори през 2020 г.

Като цяло те попаднаха в предвидими модели. Пенс защити удостоверяването на електоралния вот в Конгреса на САЩ въпреки натиска от страна на Тръмп. Кристи, най-упоритият критик на Тръмп, каза, че поведението му е под „офиса на президента“. ДеСантис твърди, че партията трябва да се съсредоточи върху бъдещето.

Тръмп имаше яростен защитник в лицето на Рамасвами, който го нарече „най-добрият президент на 21-ви век“ и се зарече да го помилва, ако бъде осъден за федерални престъпления . По-късно той се противопостави на подкрепата на САЩ за Украйна във войната й срещу Русия, ключова точка за разговор на Тръмп, която го отделя от мнозина в партията.

Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли обаче се опита да говори откровено с милиони републиканци гледат у дома.

„Трябва да разгледаме факта, че три четвърти от американците не искат реванш между Тръмп и Байдън“, каза Хейли, 51. „И трябва да се изправим пред фактът, че Тръмп е най-нехаресваният политик в Америка. Не можем да спечелим общи избори по този начин." начин да подходим към аборта като към политически въпрос. Въпреки че повечето на сцената подкрепят ограниченията под някаква форма, проблемът се оказа дълбока уязвимост за партията на последните общи избори.

Хейли, която каза, че е силно против абортите, изглежда се опита да намери по-добър начин да говорите с умерените избиратели по темата.

„Не можем ли всички да се съгласим, че няма да вкараме жена в затвора или да я осъдим на смърт, ако направи аборт? ” каза Хейли, единствената жена на сцената за дебат. „Нека се отнасяме към това като към уважителен въпрос, какъвто е, и хуманизираме ситуацията и спрем да демонизираме тази ситуация.“

ДеСантис беше притиснат от подкрепата си за шестседмичната забрана на абортите във Флорида, която той подписа като закон през април , ход, който някои богати поддръжници намериха за твърде краен.

Попитан дали би подкрепил шестседмична федерална забрана, ДеСантис отговори уклончиво, намеквайки, че това е въпрос, който би било най-добре оставен на щатите, но също така каза, че би подкрепил „каузата на живота.“

Пенс обвини Хейли, че е твърде мека по въпроса.

„Консенсусът е обратното на лидерството“, каза й той. „Не е проблем само за щатите. Това е морален проблем. накарайте жените да се чувстват така, сякаш те трябва да вземат решение по този въпрос,” каза тя. охлажда ли се? За кандидатите на сцената на дебата това беше като се говори за това как обикновените американци се борят с разходите за стоки като хранителни стоки, гориво и коли.

Първият въпрос от дебата даде на републиканците безплатно стрелял срещу критикуването на така наречената „Биденомика“, прозвището, дадено на икономическата политика на президента Демократ Джо Байдън.

Това беше тема, която ДеСантис чакаше. Той все по-често повдига въпроса за достъпността, тъй като преработи предизборното си послание, за да се опита да завладее Тръмп. И той беше готов с реплика.

„Ако работите упорито и не можете да си позволите хранителни стоки, кола или нов дом, докато Хънтър Байдън може да направи стотици хиляди долари от скапани картини, това е погрешно“, каза ДеСантис, имайки предвид сина на президента.

Много американци, които са гласували за Байдън през 2020 г., казват, че вярват, че икономиката се е справила зле под негово управление и че може да не гласуват за него през 2024 г. избори, според проучване на Reuters/Ipsos, публикувано този месец.

Четиридесет и два процента от гласувалите на Байдън през 2020 г. в анкетата казаха, че икономиката е „по-лоша“, отколкото през 2020 г., в сравнение с 33%, които казаха беше „по-добре“ и 24%, които казаха, че е „приблизително същото.“

(Доклад от Джеймс Олифант; Редактиране от Колийн Дженкинс и Хауърд Голър)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР