Анализ – Наказателни обвинения в Джорджия: Шансовете и предизвикателствата на Тръмп

...
От Джак Куин(Ройтерс) – Доналд Тръмп вероятно ще твърди, че
Коментари Харесай

От Джак Куин

(Ройтерс) – Доналд Тръмп вероятно ще твърди, че правото му на свобода на словото и искрени опасения относно измамите на гласоподавателите го предпази от обвинения, че е оказвал натиск върху длъжностни лица в Джорджия да променят резултатите от изборите през 2020 г. в негова полза.

Но правни експерти казват, че случаят изглежда е просто наказателно преследване за измама, което ще се обърне към това дали Тръмп съзнателно е нарушил закон, независимо дали е смятал, че действията му са оправдани.

„Дори и да е смятал, че има право да направи това, което е направил, това не оправдава измамна дейност“, каза бившият федерален прокурор Е. Даня Пери. „Ако вярвате, че парите в нечия банкова сметка по право са ваши, това не означава, че можете да ги присвоите.“

Тръмп, президент на САЩ от 2017 до 2021 г. и фаворит за президентските избори на Републиканската партия през 2024 г. номинация, беше обвинен за четвърти път за почти пет месеца в понеделник. Щатските прокурори на Джорджия твърдят, че той и 18 съобвиняеми са се заговорили да променят незаконно резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от демократа Джо Байдън.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис обвини Тръмп и неговите съобвиняеми в 41 криминални обвинения.

Самият Тръмп е изправен пред 13 обвинения, включително рекет, неверни изявления и склоняване на държавен служител да наруши клетвата си.

Тръмп отрече да е извършил неправомерно действие. В изявление преди обвинението да бъде освободено, кампанията му обвини Уилис, че е „бесен партизанин“, който се опитва да подкопае кандидатурата му за преизбиране.

„Това е опасно усилие на управляващата класа да потисне избора на хората", се казва в изявлението.

Адвокатите на Тръмп вероятно ще твърдят, че усилията му да промени изборните резултати са били защитена реч съгласно Първата поправка на конституцията на САЩ.

Но Първата поправка не защитава измамите и много случаи на конспирация се съсредоточават върху престъпления на говора, като изнудване, подкуп и склоняване.

„Всички това са „словесни престъпления“, а словесните престъпления могат да бъдат също толкова сериозни като престъпления, включващи физически действия“, каза професорът по право в университета „Пейс“ и бивш прокурор Бенет Гершман.

Тръмп може да се справи по-добре, като твърди, че не е знаел, че нарушава закона и следователно не е имал престъпно намерение, необходимо за присъда , казаха правни експерти.

Той също така ще се нуждае само от един съдебен заседател, който не е съгласен, за да осигури отмяна на процеса.

За тази цел адвокатите на Тръмп биха могли да твърдят, че той е бил обвинен по политически причини от Уилис, избран демократ, и твърдят, че използването от нея на закон за рекет, първоначално насочен срещу босовете на мафията, е прекомерно.

Обвиняемите обаче рядко надделяват, изтъквайки такива селективни аргументи на обвинението.

Грузинският рекет повлиян и Уставът за корумпираните организации или RICO е широко разписан и съдилищата са потвърдили използването му в широк диапазон от контексти, включително наказателно преследване на учители, които са фалшифицирали стандартизирани резултати от тестове.

Адвокатите на Тръмп ще трябва да действат леко, ако се позовават на неговите теории на конспирацията, за да изтъкнат тезата си, казаха правни експерти, защото отправянето на неверни твърдения в съда може да има сериозни последици.

„Адвокатите трябва да бъдат много внимателни, защото ако аргументите, които правят, не се основават на доказателства, те могат да бъдат санкционирани“, каза Гершман. „Много от адвокатите, които направиха безумни обвинения в съда след изборите през 2020 г., бяха дисциплинарно наказани, защото нямаха доказателства.“

(Репортаж от Джак Куин в Ню Йорк; Редактиране от Ноелин Уолдър и Хауърд Голър) Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР