Фактическа кутия – Пътуванията на севернокорейския лидер Ким в чужбина с влак и частен самолет

...
От Джак КимСЕУЛ (Ройтерс) – Севернокорейският лидер Ким Чен Ун
Коментари Харесай

От Джак Ким

СЕУЛ (Ройтерс) – Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се очаква да посети Далечния изток на Русия пристанищен град Владивосток с брониран влак този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин, вероятно за да обсъдят доставката на оръжия на Русия за войната й с Украйна.

Пътуването, което не е официално потвърдено, ще бъде първото му посещение в чужбина за повече от четири години и за първи път от пандемията на коронавирус.

Вероятно ще отнеме почти цял ден, за да изминете повече от 1000 км (600 мили) до Владивосток през границата с Русия, като вземем предвид на понякога архаичната железопътна мрежа на Севера.

Въпреки че той е направил повече пътувания в чужбина от баща си, Ким Чен Ир, като лидер, пътуването на Ким често е обвито в тайна и сериозна сигурност. За разлика от баща си, за когото се казваше, че не желае да лети, Ким е летял с личния си руски самолет за някои от пътуванията си.

През 2004 г. имаше огромна експлозия на железопътна гара близо до китайската граница след като Ким Чен Ир премина във влак на връщане от Китай, убивайки повече от 100 души. Причината и дали това е опит за убийство така и не бяха потвърдени.

Следват чуждестранните посещения на Ким Чен Ун от поемането на властта през 2011 г.

* 25-28 март 2018 г. : Правейки първото си задгранично пътуване като лидер, Ким посещава Китай, основният политически съюзник на Севера и икономически благодетел. Той пътува до Пекин със специален влак и провежда среща на високо равнище с китайския президент Си Дзинпин.

Смята се, че влакът, с характерната си зелена боя, включва повече от 20 бронирани вагона и е оборудван с комуникационна система и специална кабина за Ким с ярко бял интериор, където той е бил виждан на работа и на срещи със сътрудници, според официалните медии на Северна Корея и южнокорейски анализатори.

* 27 април 2018 г.: Ким прекрачва междукорейската граница в селото на примирието Панмунджом за среща на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин. Това е първият път, когато севернокорейски лидер стъпва на юг, първата среща на върха на Ким с южнокорейски лидер и третата в историята на севернокорейски лидер. Двамата обещават да подобрят връзките, да сложат край на военната конфронтация и да донесат мир и общ просперитет.

* 7-8 май 2018 г.: Ким лети с личния си самолет Илюшин до североизточния китайски град Далиан и провежда среща на върха с Xi. Двамата обсъждат задълбочаване на връзките между традиционните съюзници. Посещението идва на фона на очакванията за срещата на върха на Ким с президента на САЩ Доналд Тръмп.

* 10-12 юни 2018 г.: Ким взема американски Boeing 747, управляван от Air China, на директен полет от Пхенян до Сингапур за първата среща на върха между Северна Корея и САЩ. Срещата доведе до съвместно изявление за установяване на нови отношения между двете страни, предоставяне на гаранция за сигурност на Северна Корея и ангажимент на Севера да прекрати ядрената си програма.

* 19-20 юни 2018 г.: Ким посещава Китай със своя самолет Илюшин и обсъжда денуклеаризацията на Северна Корея със Си в Пекин. Придружен от висши икономически сътрудници, Ким обикаля китайски промишлени съоръжения и център за селскостопански изследвания.

* 7-10 януари 2019 г.: Ким посещава Китай за четвърти път, пътувайки до Пекин с влак на фона на очакванията за втори път среща на върха с Тръмп.

* 26-28 февруари 2019 г.: Ким посещава виетнамската столица Ханой за втора среща на върха с Тръмп. Той взема влака от Пхенян през Китай за три дни до Виетнам. След два дни срещи разговорите между Ким и Тръмп се провалят поради несъгласие относно премахването на санкциите, наложени на Севера, и как да демонтира ядрената му програма.

* 24 април 2019 г.: Ким посещава Владивосток за първата си среща на върха с Путин. Ким взема влака за почти еднодневното пътуване, пресичайки границата на река Тумен с Русия.

* 30 юни 2019 г.: Ким пресича междукорейската граница за разговори с Тръмп.

* Септември 2023 г.: Очаква се Ким да посети Владивосток, отново с влак, за среща на върха с Путин, което ще бъде първото му пътуване в чужбина от повече от четири години.

(Доклад от Джак Ким; Редактиране от Nick Macfie)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР