От Димитровден до Нова година спират уличното осветление в кюстендилските

...
От Димитровден до Нова година спират уличното осветление в кюстендилските
Коментари Харесай

В селата от община Кюстендил спират уличното осветление заради икономии

От Димитровден до Нова година стопират уличното осветяване в кюстендилските села сред 22:30 ч. и 5:30 ч. сутринта. Целта е да се пести от сметки за ток. Местните хора посрещат с паника това решение, поради опасения, че престъпността ще се усили.

Гюрка Андонова живее в отдалечения завършек на село Соволяно. Спирането на уличното
осветяване през нощта я тормози, защото от време на време и се постанова да се прибира от работа късно
вечер, а на улицата дебнат кучета.

" Аз пребивавам на последна улица и до градините, и няма с какво да се прибирам вечер късно. Разбираме, че не доближават парите, само че си е рисково. То е малко придвижването след 10 часа, само че си е рисково, поради кучетата. Възможно е да почнат обири, през нощта, друго е като има осветяване, друго е като няма ", споделя дамата.

" Все отново някои деца се по-късничко прибират. По-късничко излизат, имат тук там,танцов отбор, от 7 часа са, по-късно по какъв начин ще се прибират ", тревожи се друга жена от региона.

" Децата към този момент са се прибрали, само че има хора, които работят до по-късно, прибират се по-късно, обири най-вероятно ще стартират. Имаше други разновидности, лед-осветление и по този начин нататък, можеше да се вземат ограничения до момента, с цел да не са високи сметките имаше хиляди разновидности, само че не са направени ", споделя гражданка.

За да няма растеж на битовата престъпност в 35-те обитаеми места, където осветлението ще бъде спирано нощно време, се възнамерява слагането на камери за видеонаблюдение.

" Провеждат се диалози с Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Кюстендил за засилен надзор, по-силно полицейско наличие, също на тази среща на кметовете им беше казано, там където е належащо да се дадат поръчки за камери за видеонаблюдение ", изясни секретарят на община Кюстендил - Светослав Василев.

Със спестените пари от улично осветяване през зимата, от Община Кюстендил ще финансират планове за възстановяване инфраструктурата в тези села.

Автор: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР