От диабет в двете му форми – тип 1 и

...
От диабет в двете му форми – тип 1 и
Коментари Харесай

Прекаляването със солта също крие риск от диабет тип 2

От диабет в двете му форми – вид 1 и вид 2 – боледуват към 300 милиона души по света, в това число повече от 500 хиляди българи. Повече от 95% от диагностицираните пациенти са с диабет вид 2, прочут и като добит, или старешки диабет . Означава се по този начин, тъй като се развива в резултат на странични въздействия на средата, а несъразмерната консумация на захарни произведения е главният предразполагащ фактор.

Скорошно изследване на теоретичен екип от Стокхолм (Швеция) обаче показа забавни данни за неподозирано мощното въздействие на още редица фактори върху риска от развиване на диабет вид 2. Един от тези фактори, будещи най-сериозен интерес, е готварската сол (натриев хлорид). Оказва се, че несъразмерната консумация на сол може да се подреди измежду най-мощните фактори провокиращи захарна болест.

Данните за въздействието на готварската сол върху риска от развиване на диабет вид 2 са показани на годишната среща на Европейската Асоциация за Изучаване на Диабета (EASD).

В основата на зависимостта сред диабета и потреблението на сол е едно основно деяние на натриевия хлорид в организма ни. Той въздейства мощно на инсулиновата устойчивост на клетките и може да наруши способността им да одобряват инсулин за асимилиране и преправка на глюкозата (кръвната захар), доставена им от кръвта. В такива случаи огромна част от глюкозата остава да циркулира в кръвта, неусвоена от клетките. Установява се трайно висока кръвна захар, т.е. развива се диабет.

Свързани публикации.. 600 000 българи живеят с диабет вид 2 0 Какво още не знаем за диабета? 0 Проф. Здравко Каменов: Диабетът стартира доста преди да се сложи диагноза 0

Препоръчителният дневен банкет на сол, който се смята за безвреден за здравето, е към 6 грама, т.е. почти 1 чаена лъжичка. С тази доза се обезпечава здравословната дневна доза от към 2.4 грама натрий. Проучването на шведските учени демонстрира, че повишението на потреблението на сол със единствено 1 грам на ден за интервал от няколко месеца респективно покачва риска от диабет вид 2 с към 43%.

Посочените данни имат голямо значение за възстановяване превантивните ограничения против развиване на диабет вид 2 във всяка възраст, изключително при хора, които са генетично предразположени към развиване на болестта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР