От десетилетия знаем, че преходът от изкопаеми горива към декарбонизирана

...
От десетилетия знаем, че преходът от изкопаеми горива към декарбонизирана
Коментари Харесай

Пpeходът ĸъм възoбнoвяeмa eнepгия мoжe дa cпecти нa cвeтa 12 трлн. дoлapa дo 2050 г.

От десетилетия знаем, че преходът от изкопаеми горива към декарбонизирана стопанска система е от значително значение за здравето на нашата планета и на бъдещите генерации. Почти невероятно е да се преувеличи какво е заложено на карта, в случай че светът продължи да изгаря изкопаеми горива с непроменена или възходяща скорост. Експертите настояват, че в случай че статуквото във връзка с използването на изкопаеми горива се резервира, екологичното и икономическо опустошаване не са просто опасност, а наложителност. Защо тогава преходът към чиста сила се оказа толкоз муден, а на моменти и противоречив?

Голяма част от казуса произтича от инерцията на статуквото. Светът към този момент действа въз основата на въглеродна стопанска система и обръщането на тази одобрена система с главата надолу ще коства голямо количество време, старания и пари. Наистина, първичната цена на препроектирането и преустройството на международния енергиен бранш и всички свързани с него вериги за доставки, основани на изкопаеми горива, е меко казано плашеща, изключително за разрастващите се народи. Погрешно е обаче да се мисли, че като цяло преходът към чиста сила ще бъде скъпо начинание. Всъщност това е единственият проект, който има някакъв стопански смисъл в средносрочен или дълготраен проект, написа Хейли Зерамба в материал за.

Чисто нов емпирично аргументиран отчет от Оксфордския университет открива, че прекосяването от изкопаеми горива към възобновима сила може да спести на света цели 12 трлн. щатски $ единствено до 2050 година От години учените оповестяват, че революцията на възобновимите енергийни източници като цяло ще спести доста пари и то за дълъг интервал от време, имайки поради опустошителните последствия от изменението на климата. Тази сума на спестявания нараства от ден на ден и повече, защото цената на технологиите за възобновима сила продължава да пада.

Цената единствено на слънчевата сила се е сринала с 80% от 2010 година насам, а възобновимите енергийни източници като цяло са били най-евтиният източник на сила в света през 2020 година цената на възобновимите източници в действителност пада по-бързо от предстоящото от специалистите. Макар че възобновимите енергийни източници не бяха пощадени от растящите цени и проблемите по веригата на доставки, които белязаха енергийния бранш тази година, те надалеч не са най-тежко засегнатите от събитията по света и в доста случаи са поръчител за енергийната сигурност на фона на рецесията, подхранвана от войната в Украйна. Всъщност, в подтекста на енергийната рецесия в Европа, „ новите възобновими източници, основани на контракти отвън пазара, оферират сила на под една четвърт от настоящите и плануваните цени на едро на електрическата енергия “.

„ Дори и да отричате климатичните промени, би трябвало да сте съгласни с това, което предлагаме “, сподели пред Би Би си проф. Дойн Фармър от Института за ново икономическо мислене към учебното заведение Оксфорд Мартин. „ Занапред чистата сила ще продължи да бъде най-евтиният вид, без значение дали вземате поради външните фактори за околната среда или не. Но когато ги включите, разликата става още ппо-голяма “, прибавя той.

Застрахователният колос Swiss Re пресмята, че изменението на климата може да коства на международната стопанска система 23 трилиона $ до 2050 година Априлски разбор на Службата за ръководство и бюджет на Съединените щати пък пресмята, че изменението на климата може да коства 2 трилиона $ всяка година единствено на Съединените щати до края на векa.

Докладът също по този начин откри, че федералното държавно управление „ може да похарчи спомагателни 25 до 128 милиарда $ всяка година в области под формата на помощ за крайбрежни райони, наранени от бедствия или за застраховка против наводнения и застраховка на реколтата.

Всъщност тъкмо тази седмица администрацията на Байдън даде обещание федералното държавно управление да покрие 100% от разноските за разчистване в Пуерто Рико, откакто урагана Фиона връхлетя островната територия на Съединени американски щати. Това се случва след отпущането на 12 милиарда Пуерто Рико за създаване на по-устойчива енергийна инфраструктура след урагана Мария, който унищожи енергийната мрежа на острова тъкмо преди пет години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР