От Демократична България обмислят дали да искат касиране на вота,

...
От Демократична България обмислят дали да искат касиране на вота,
Коментари Харесай

Демократична България обмислят да искат касиране на вота във Велико Търново

От " Демократична България " обмислят дали да желаят анулиране на вота, откакто през вчерашния ден по обяд ЦИК спря машинното гласоподаване в област Велико Търново.

Причината за прекъсването беше открита неточност в машината при преференциалната листа на партията.

От " Демократична България " ще решат дали да се извърнат към съда, откакто станат ясни окончателните резултати от изборите и това какъв брой хора са дали своят вот машинно във Велико Търновска област преди окончателното решение на ЦИК за прекратяването му.

" Според мен се забави прекалено много, тъй като много хора гласоподаваха машинно в това време и тези от тях, които са упражнили правото си на глас за нас, за „ Демократична България ", допускам, че са били комплицирани в това, за коя преференция да гласоподават, тъй като там номерата на преференциите и на хората не съвпадаха ", адв. Калоян Янков от " Демократична България ".

Както още през вчерашния ден стана ясно грешката е можело да бъде видяна още при отпечатването на нулевия протокол при започване на изборния ден. Никой от членовете на СИК в региона обаче не е обърнал внимание. От Районната изборна комисия във Велико Търново споделят, че не могат да дефинират кой носи виновност за проваленият машинен избор в региона.

" Не се е очаквало, че може да се случи такова нещо, че да се подчертава по време на образованието за такава инспекция. Доколкото за първи път се организира такова огромно гласоподаване с машини и до момента не е имало такова, нямаше по какъв начин да се планува едно такова събитие ", сподели ръководителят на РИК - Велико Търново Десислава Йонкова.

От " Сиела Норма " обявиха в документално мнение, че нямат право да дават обществени изказвания, според Договора за публичната поръчка за доставката на машините за електронното гласоподаване.

Автор: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР