От декември 2018 г. потребителите в Европа ще могат да

...
От декември 2018 г. потребителите в Европа ще могат да
Коментари Харесай

Край на дискриминацията `геоблокиране` в ЕС при онлайн пазаруването

От декември 2018 година потребителите в Европа ще могат да пазарят онлайн от всяка страна на Европейския съюз, без значение от това къде се намират сега. Търговците пък ще могат да оферират техните артикули и услуги на всеки от 500-те милиона жители на съюза.

Това ще бъде допустимо с помощта на подписаните през днешния ден правила, които поставят завършек на блокирането на географски принцип – практиката на потребителите да бъде отказван достъп до артикули и услуги поради това от кое място произлизат или къде се намират сега.

Регламентът беше подписан от министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент.

“Днес е значим ден за всички нас, като европейци и като консуматори. От края на тази година ще имаме избор всред по-голям брой артикули и услуги, когато пазарим онлайн, на по-добри цени “, сподели министър Павлова. Тя добави, че днешното финално приемане на разпоредбите е значима стъпка към довеждане докрай на Цифровия обединен пазар. „ Една дискриминация отпада с помощта на тази значима самодейност, за която работиха четири ръководи преди нас “, сподели министър Лиляна Павлова. Тя благодари на Европейския парламент за поддръжката на българската самодейност регламента да влезе по-рано от плануваното и на българския комисар Мария Габриел.

„ Следващата стъпка ще бъде направена на 1 април когато ще стартираме същински да се възползваме от преносимостта на наличие и когато всички наши абонаменти, видео, книги и игри ще можем да носим със себе си “, сподели Мария Габриел след подписването на регламента. Тя акцентира, че общите дейности на институциите за следващ път потвърждават, че могат да носят съответна изгода за жителите и вероятност за бизнеса, изключително за дребните и междинните компании. „ Само 9 % от тях правят онлайн търговия и в този момент с географското отблокиране се отваря една нова опция за тях “, акцентира българският еврокомисар.

„ Тази стъпка е като коледен подарък за всички ни “, сподели Ружа Хонещайн, член на европарламента и докладчик по досието.
Председателят на Екологичен потенциал Антонио Таяни също акцентира значимата роля на географското отблокиране за жителите и за това европейският общ пазар да бъде по-богат.

Новите правила, които Европейската комисия предложи през май 2016 година, подсигуряват на всички консуматори и компании еднакъв достъп до идентични цени, промоции и условия за заплащане, когато закупуват артикули и услуги в друга страна на Европейския съюз. Новите правила няма да се ползват към наличие, предпазено от авторски права, като музика и филми, само че обсегът може да бъде преразгледан на по-късен стадий.

Цифровата стопанска система и уменията на бъдещето са във фокуса на Българското председателство. Това е един от четирите съществени целта на Председателството, посредством който България се стреми да способства за завършването на Цифровия обединен пазар, да развие цифровата стопанска система и умения в цифровия свят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР