От ДБ Пловдив няма да подкрепят предложеното изменениена ОУП на

...
От ДБ Пловдив няма да подкрепят предложеното изменениена ОУП на
Коментари Харесай

От ДБ Пловдив няма да подкрепят предложеното изменение на ОУП

От Демократична България Пловдив няма да поддържат препоръчаното изменениена Общ устройствен план на града, което ще се гласоподава на утрешната сесия на Общински съвет.

Твърденията на община Пловдив в лицето на основния проектант Димитър Ахрянов, че планът понижава застрояването в града, не дават отговор на истината. Дори в противен случай - застрояване ще има и то доста съществено, освен това без задоволителна инфраструктура и зелени площи за новите квартали, безапелационни са Добромира Костова, Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.

Според Добромира Костова, новият Общ устройствен план отваря вратата на застрояване на последните останали свободни територии, което ще сътвори голям проблем с местата в градини и учебни заведения и с градския превоз.

" Зелените площи в Пловдив в новия Общ устройствен план в множеството случаи са маломерни и надалеч под нужния най-малко за град с сходна конструкция и население. Това се ускорява още повече от обстоятелството, че някои от тях смениха предназначението си и бяха отворени за застрояване, като огромни терени зад хотел SPS, където може да се чака да изникне цялостен нов квартал.

Освен това, се трансформира и предназначението на към този момент осъществени зелени площи - нещо което е нелегално, като образец за това сатерени в парк „ Отдих и просвета “ (зад Братската могила), където 81 дка паркова територия сменя предназначението и ще бъде застроена с РЗП около65 дка ", предизвестиха съветниците.

„ Това не би трябвало да се случва, тъй като това е нужният зелен чеп, който доставя чист въздух на другояче мощно запрашения ни град “ подчертаДобромира Костова.

" Въпросният терен е с построена алейна мрежа още преди десетилетия. Въпреки, че същата евентуално преднамерено не се поддържа от Община Пловдив, пътеките с трошено – каменна настилка съществуват и към сегашния миг и са в по-добро положение, в сравнение с алеите в други зелени площи в града. Според устройствените режими на територията, парцелът попада в „ зона за градски паркове и градини “, а не за строителство. В този смисъл смяната на предназначението на парцела, която се планува в новия Общ устройствен план, е в нарушаване на Закон за устройство на територията и би била задоволително съображение за анулация на изменението на плана в частта, касаеща парцела - както от способния съд, по този начин и от регионалния шеф ", изясни още съветничката.

" Освен това, в новия Общ устройствен план не е заложен и по този начин нужния зелен пояс, който да изолира Пловдив от прилежащите селскостопански територии ", добави Костова.

Според съветниците от Демократична България в Общински съвет на града, в случай че има позитивно мнение във връзка с плана, то може да е обвързвано само с частта " Културно завещание " в новия Общ устройствен план, макар че и там съществуват пропуски.

Те са безапелационни, че се обръща внимание единствено на централната градска част, както и в остарелия Общ устройствен план и по този начин да вземем за пример в „ Северен “ регионът на ул. „ Карловска “ остава без превантивна отбрана, макар че неотдавна НИНКН излезе със умозаключение, че има потребност от такава.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР