Етиопската армия изтласка милиционерите в два града в Амхара

...
От Dawit EndeshawАДИС АБЕБА (Ройтерс) – Етиопската армия изтласка местните
Коментари Харесай

От Dawit Endeshaw

АДИС АБЕБА (Ройтерс) – Етиопската армия изтласка местните милиции от два града в района на Амхара, казаха жители в сряда , в първия си голям пробив на бойното поле, откакто избухнаха боевете миналата седмица.

Етиопските национални отбранителни сили (ENDF) поеха контрола във вторник над центъра на Гондар, вторият по големина град в Амхара, и навлязоха в свещения град на Лалибела в сряда, след като милициите си тръгнаха, казаха жителите.

Етиопските авиолинии, междувременно, обявиха, че полетите до Гондар и столицата на Амхара, Бахир Дар - където също се водят боеве - ще бъдат възобновени в четвъртък.

Гондар и Лалибела бяха сред градовете, където милицията на Фано превзе ENDF миналата седмица в най-сериозната криза на сигурността в Етиопия след двегодишната гражданска война в северния регион Тиграй, която приключи миналия ноември.

Частта -времевата милиция привлича доброволци от местното население на Амхара. Тя беше съюзник на ENDF по време на войната с Тигра, но отношенията по-късно се влошиха поради обвинения, че федералното правителство се опитва да отслаби защитата на Амхара срещу съседните региони, което правителството отрича.

Правителството на Етиопия, второто в Африка най-населената страна и една от най-големите си икономики, обяви извънредно положение в петък и изпрати войници на фронтовите линии.

Говорителите на правителството и военните не отговориха на искания за коментар в сряда.

В Гондар, Лалибела и четири други района е наложен вечерен час до 23 август, както и забрана за публични събрания, паради и подобни дейности в Амхара без разрешение на държавата, се казва в изявление на правителството.

Милиционер на Фано от Гондар каза пред Ройтерс, че ENDF, подкрепени от полиция за борба с безредиците и проправителствени милиции, са изтласкали бойците на Фано от града във вторник.

„Беше интензивни битки. ENDF използваха танкове. Нашите бойци просто използваха Калашников", каза той, говорейки при условие за анонимност от съображения за сигурност.

Историята продължава

Местен служител в Гондар каза, че военните са били "почти пълни контрол над града“. Друг жител на Гондар каза, че е видял военните да влизат в центъра на града във вторник следобед.

Двама жители на Лалибела казаха на Ройтерс, че войските на ENDF са влезли в града в сряда сутринта след интензивни битки в покрайнините на Лалибела предишния ден.

p>

Двама жители на Бахир Дар казаха, че спокойствието се е върнало в сряда след няколкодневни битки.

Регионалната администрация на Амхара каза в изявление, публикувано във Facebook във вторник, че Гондар и регионалната столица Бахир Дар са имали беше „освободен“ от Фано, но изявлението вече не беше там в сряда.

Говорител на регионалната администрация не отговори на искане за коментар.

Филтрира се малко информация от Амхара за човешките жертви от боевете досега, но жителите на Лалибела казаха на Ройтерс във вторник, че повече от дузина бойци са били убити през предходните дни.

(Съставено от Арън Рос, Редактирано от Уилям Маклийн, Питър Граф и Ангъс Максуон)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР