От Даунинг стрийт се извиниха на Бъкингамския дворец за две ...

От Даунинг стрийт се извиниха на Бъкингамския дворец за две

Британското правителство се извини на кралицата за партитата преди погребението на принц Филип

От Даунинг стрийт се извиниха на Бъкингамския замък за две събирания на негов личен състав в нощта преди погребението на брачна половинка на английската кралица принц Филип.

Двете партита, за които заяви вестник „ Дейли телеграф “, са се състояли на 16 април 2021 година и са траяли до раните часове на 17 април.

Говорител на премиера Борис Джонсън съобщи, че „ за надълбоко страдание това е станало по време на народен печал “. Борис Джонсън не е участвал на събиранията, само че надвисналите над него облаци са задоволително гъсти поради наличието на друго парти на Даунинг стрийт в условия на непоколебим локдаун.

Партиите в съпротива засипаха с рецензии Джонсън и министрите, а медиите разгласиха фотоси на самотната и опечалена Елизабет Втора на погребението на нейния брачен партньор, състояло се със всички ограничения поради локдауна. Опозицията желае оставката на Борис Джонсън.

А депутатът от Консервативната партия на премиера Андрю Бриджън стана петият тори обществено декларирал, че е писал до ръководителя на „ Комитет 1922 “, който провежда конкуренцията за лидерския пост в партията, с искане за избор на съмнение в Джонсън. При 54 такива писма „ Комитет 1922 “ би трябвало да задейства процедурата за избор на съмнение.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър съобщи във връзка на последните разкрития, че това демонстрира „ доколко Борис Джонсън е опозорил и принизил премиерския пост “.

Някои повдигнаха въпроса за какво Джонсън персонално не е извинил на кралицата. Новите две нарушавания бяха добавени в листата на държавния чиновник Сю Грей, която води следствие на случаите. Резултатът от следствието се чака идната седмица.

Източник: cross.bg