От дълго време за черни“ се смятат дните, на които

...
От дълго време за черни“ се смятат дните, на които
Коментари Харесай

Черният петък – намаления и бой

От дълго време за „ черни “ се считат дните, на които се случват бедствия. Много събития в историята са наричани „ Черен петък “. Едно от най-известните е Паниката на 1869, когато Джей Голд и Джеймс Фиск се възползват от връзките си, с цел да завоюват на пазара на злато. Когато президентът на Съединени американски щати по това време, Юлисис Грант, научава за операцията им, подрежда на Хазната да пусне огромно количество злато, което, несъмнено, смъква цената му фрапантно – с 18%. Цели положения се печелят и губят за един ден.

 DCUSA.Gallery10.TargetBlackFriday.Wikipedia

Най-ранната известна ни приложимост на „ Черен петък “ в смисъл на деня след е в журнала „ Factory Management and Maintenance “ през ноември 1951 година и още веднъж през 1952 година Там се споделя за това, че служащите постоянно се обаждат в службата си, да кажат, че са заболели в деня след Деня на благодарността, с цел да имат четири следващи почивни дни. Изглежда обаче, че този смисъл на фразата избледнява с времето.

Горе-долу по това време „ Черен петък “, както и „ Черна събота “ стартират да бъдат употребявани от полицията във Филаделфия и Рочестър, поради тълпите и тапите, които се образуват поради началото на коледните пазарувания. През 1961 година и общината, и търговците на Филаделфия се пробват да създадат обстановката малко по-лъчезарна и специалисти по връзки с обществеността пробват да преименоват дните на „ Големия петък “ и „ Голямата събота “. Но тези нови имена бързо се не помнят.

Фразата се популяризира постепенно, само че несъмнено и се появява и в The New York Times на 29 ноември 1975 година, където към момента се отнася съответно за „ най-натоварения ден за извършване на покупки и трафик в годината “ във Филаделфия. Въпреки че безапелационното развиване, през 1985 година The Philadelphia Inquirer оповестява, че търговците на дребно в Синсинати и Лос Анджелис към момента не са осведомени с термина.

В началото на 80-те години обаче фразата към този момент е позната из цяла Америка. Тогава търговците всеобщо показват възмущение против подигравателния, саркастичен темперамент на фразата, с която се отбелязва един от най-важните пазарски дни през годината, и надлежно оферират различен неин генезис. Търговците на дребно обичайно работят на загуба през по-голямата част от година (от януари до ноември с изключения), a облагите си осъществят през зимния почивен сезон, започвайки в деня след Деня на благодарността. Когато загубите им се осчетоводяват, в книгите те се вписват с алено мастило, с цел да се илюстрира загубата. С черно мастило надлежно се вписват облагите. Затова оферират „ Черният петък “ да е черен, тъй като отбелязва началото на интервала, в който търговците към този момент няма да са „ на алено “, а ще са на облага. Най-ранното известно оповестено позоваване на това пояснение е в The Philadelphia Inquirer от 28 ноември 1981 година

 2008-08-28 Black Friday shoppers at Wal-Mart

Както към този момент знаем, Черният петък през днешния ден, с изключение на с всякакви дребни тарикатски измами (основно с операция на цените), е прочут и с хаоса по магазините най-много в Съединени американски щати.

През 2008 година навалица от към 2000 души в Ню Йорк чака от 5:00 ч. сутринта локалният Wal-Mart да отвори. След като отваря порти разчувстваната тълпата нахлува, стъпквайки 34-годишен чиновник до гибел. Хората отхвърлят да спрат да нахлуват в магазина, даже когато чиновници на магазина се пробват да оказват помощ на сътрудника си. Дори когато идват служителите на реда. Инцидентът може би е първият смъртен случай настъпил поради Черния петък. Според Националната федерация по търговия: „ Не ни е известно да има различен случай, при които чиновник да е умрял при сходни условия. “ През 2010 година е задържана жена, която се предрежда на опашката пред Toys ‘R’ Us и заплашва да простреля всеки, който възразява. През 2012 на Черния петък двама души са убити пред Wal-Mart в Флорида по време на спор за паркомясто. През 2013 мъж е убит от апаш, откакто се пробва да си вземе тв приемника назад от крадеца, който му го взима, заплашвайки го с оръжие. През 2016 година 21-годишният Демонд Котман е убит към 1:00 часа сутринта пред магазин Macy’s в Ню Джърси. Убиецът стреля голям брой пъти, само че претекстовете му остават неразбираеми. 26-годишният брат на Котман е ранен. През 2018 пред мола Riverchase Galleria в Хувър, Алабама, Емантик Фицджералд Брадфорд-младши е убит и погубен от защитата, откакто става пукотевица и двама души са ранени. На идващия ден полицията оповестява, че стрелецът не е бил Брадфорд, само че той въпреки всичко е взел участие в престрелката. Тази година ще забележим по какъв начин ще е.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР