От четвъртък (21 октомври) са в сила новите мерки на

...
От четвъртък (21 октомври) са в сила новите мерки на
Коментари Харесай

Вече са в сила новите мерки в страната

От четвъртък (21 октомври) са в действие новите ограничения на здравното министерство у нас. Мерките ще са в действие " до тогава, до момента в който дадат добър резултат ", изясни министърът.

За редица действия в страната ще се изисква зелен документ . Той няма да е необходим на децата под 18-годишна възраст при посещаване в разнообразни обекти или мероприятия.

Според заповедта на здравния министър в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, приютите и домовете за възрастни хора ще се позволяват до работа единствено чиновници със зелен документ.

Зеленият документ се издава на всички, които са със приключен цикъл на имунизация, могат да потвърдят, че са преболедували COVID-19 с позитивен PCR тест, както и на притежателите на негативен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа.

Въвежда се условие за зелен документ за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини вид МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на жители, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Това се отнася за посетителите и личния състав.

В питателните магазини, аптеките, банките и администрацията няма да се изисква зелен документ.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди население, ще бъдат прекратени присъствените образователни занимания. Училищата ще бъдат обсъждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Всички възпитаници от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия личен състав би трябвало да носят маски по време на престоя им в учебно заведение. От учителите няма да се изисква зелен документ.

В София-град , както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник от през днешния ден, 21 октомври, учениците ще се образоват онлайн.

Цялата заповед на здравното министерство може да видите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР