От четвъртък (21 октомври), по подобие на редица държави в

...
От четвъртък (21 октомври), по подобие на редица държави в
Коментари Харесай

Възможности и ограничения: най-важните въпроси за COVID сертификатите и техните отговори

От четвъртък (21 октомври), по сходство на редица страни в Европа, България вкарва показване на документ за COVID-19 по европейски пример като изискване за достъп до множеството публични места. Документът ще разрешава на имунизираните, преболедувалите и далите негативен тест българи над 12 годишна възраст достъп до заведения, спортни събития и развлечения. Бизнесът ще е длъжен да ревизира документите, в случай че желае да работи, само че когато го прави, няма да се преценява с досегашните условия за по-малко хора и отдалеченост.

При новите ограничения в най-хубава позицията се обрисуват имунизираните против ковид, тъй като техните удостоверения към този момент нямат период на годност. Ограниченията при преболедувалите са, че заразяването би трябвало да е било открито единствено с PCR тест и преди не повече от шест месеца от момента на представянето на документа. Хората пък, които разчитат на документ за проучване, би трябвало да се тестват на всеки 72 или 48 часа.

" Дневник " обобщава най-важните въпроси за документите за COVID-19 и отговорите към тях. Ако не откриете своя отговор, пишете на публицистичната поща

Какво е документ за COVID-19

Европейският документ за COVID-19 с обединен пример за всички страни от Общността беше въведен от 1 юли за да улесни пътуванията и да уеднакви критериите за прекосяване на границите в държавите-членки. Няколко месеца по-късно представянето на годен документ е наложително за достъп до публични места както на закрито, по този начин и навън в редица страни. Документът е именуван още " здравен пропуск ", както и " здравен паспорт ", и " зелен документ ".

Сертификатът за COVID-19 удостоверява здравния статус по отношение на коронавирусната зараза.

В България неправилно бе основано усещането, че документът за COVID-19 се свежда до уверение за имунизация. Всъщност, единният европейски документ има три разновидности, които важат при разнообразни условия и с разнообразни периоди за влизане в действие и годност:
Какво е документ за имунизация

Това е формалният документ, с който страната удостоверява, че приносителят е приключил цялостният курс на имунизация. Издава се за четирите утвърдени за приложимост в Европа ваксини против COVID-19, като при ваксиниране с препаратите на " Пфайзер " / " БиоНТех ", " Модерна " и " Астра Зенека " /Оксфорд " това става след втората инжекция, а при еднодозовата ваксина на " Янсен " - незабавно след убождането.

От края на май имунизацията на " Пфайзер " / " БионТех " против COVID-19 за приложимост при деца над 12-годишна възраст, а от края на юли такова и имунизацията на " Модерна ".

Какво е документ за преболедуване

Сертификатът за COVID-19 за преболедуване се издава единствено на хора, при които болестта е открита с PCR тест. Ако заразяването е открито с антигенен тест, преболедувалият няма по какъв начин да получи документ. Това е решение на европейско равнище, въпреки че в България позитивен антигенен тест е съображение човек да бъде в наложителна 14-дневна изолираност.

Документи от болница не могат да служат за издаване на документ за преболедуване. Лечебните заведение не издават документи за преболедуване.

Какво е документ за проучване

Удостоверение, което може да се издаде както при проучване по PCR метода, по този начин и при антигенен тест, само че единствено в случай че са направени в лицензирана лаборатория. Валидността на документ с негативен резултат от PCR тест е 72 часа, а при антигенен тест е 48 часа.

Разликата в трайността на документа се дължи на другите качества на двете проучвания - счита се, че PCR пробата за ковид може да засече болестта даже и преди появяването на признаци или при доста леки, до момента в който при антигенния тест е нужно по-голямо струпване на вируса в организма, с цел да бъде регистрирано.

Здравните управляващи дават поръчка, че във всички сертифицирани лаборатории в страната ще бъдат разпределени антигенни проби, платени от страната, с които могат хората да се изследват. За обработката на пробите и администрирането на данните лабораториите обаче могат да вкарват такси. Властите не показаха информация какъв брой са платените от страната проби, на какъв принцип ще бъдат разпределени, при какви условия хората могат да разчитат на отчасти безплатните проучвания, както и за какъв интервал от време ще са обезпечени.

Върши ли работа разпечатан резултат от проучването

Представянето на разпечатан резултат от проучване (независимо дали по PCR метода или антигенен тест) не е задоволително за достъп до публично място на закрито, удостовери във вторник министърът на опазването на здравето. Следователно, проучването би трябвало да бъде въведено в Националната здравно-информационна система от лабораторията. Така човек ще получи документ по европейския пример.

Тест вкъщи дава ли право на документ

Домашните проби не служат за издаване на документ за проучване.

За приемане на уверение тестът би трябвало да е взета от лицензирана лаборатория, а резултатите от нея следва да бъдат въведени в Националната здравно-информационна система. Стойчо Кацаров категорично означи и, че " разнасянето на плочки от проби " не би следвало да се признава.

Издава ли се документ при съществуване на антитела

Изследване на антителата не може да послужи да издаване на документ за преболедуване.
Европейската комисия показва, че лимитираната информация за продължителността на естествения имунитет, както и неналичието на сигурни данни при какви равнища на антитела се обезпечава клинична отбрана от вируса не разрешават валидността на документа да бъде удължена над шест месеца. (Още по тематиката четете )

" Това са проби, които не са задоволително достоверни, не се признават на никое място в Европейския съюз като документ, който да удостоверява, че си се срещал с обещано заболяване. Затова не могат да бъдат приети и у нас ", съобщи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров на брифинг.

Според разпоредбите в България преболедувалите могат да се имунизират не по-рано от три месеца след заразяването. Хората, които са се заразили с ковид сред първата и втората доза, могат да се ваксинират шест месеца след установяването на инфекцията.

Кога влиза в действие издаденият документ

За имунизираните документът става годен 14 дни след слагането на последната доза - толкоз време се счита, че е належащо на организма да построи постоянен имунитет.

За преболедувалите срокът е същият - 14 дни след датата на позитивния PCR тест, като това е интервалът на наложителната изолираност на болния.

При тестванията срокът стартира да тече от момента на приемане на резултата.

Колко време е годен документът

Удостоверението за имунизация към този момент е безсрочно. В началото на октомври представител на Европейската комисия съобщи, че законодателството на съюза. В началото на октомври Европейската организация по медикаментите, наричана още бустерна (от англ. език booster, спомагателна инжекция - бел. авт.). Здравният министър Стойчо Кацаров към този момент съобщи, че спомагателен документ ще се издава и за подсилващата доза, само че той няма да дава спомагателни благоприятни условия.

За преболедувалите документът е годен до шест месеца след позитивния резултат от PCR тест.

При тестване срокът на деяние зависи от типа на теста - 72 часа за проучване по метода PCR и 48 за антигенните.

Как се получава документ за COVID-19

И трите типа документи за COVID-19 могат да бъдат свалени и разпечатани от уеб страницата на. Важно изискване при имунизираните е, че се изисква електронен автограф, с който да се влезе в персоналното здравно досие на пациента. Изключение се прави за - те могат да преиздадат документа като единствено вкарат ЕГН или персонален номер на чужденец (ЛНЧ), номера на документа си за идентичност и националния референтен номер (НРН) на остарелия си документ в системата.

Сертификат за имунизация може да бъде пожелан също от: мястото, където са сложени дозите

персоналния доктор (той обаче може да желае възнаграждение, в случай че не е сложил той дозите)
За издаването на документ за преболедуване не е нужен електронен автограф. Системата изисква единствено ЕГН или персонален номер на чужденец (ЛНЧ) и мобилен номер, който е даден в лабораторията, когато е правено проучването.

За документ за проучване също не е нужен електронен автограф. Системата изисква ЕГН или персонален номер на чужденец (ЛНЧ), и (НРН) на проучването от лабораторията.

Колко коства издаването на документ за COVID-19

Издаването на документ за имунизация би трябвало да е гратис. Причината е, че за всяка сложена доза медиците получават по 10 лева от Здравната каса сред страната и Българския лекарски съюз (БЛС).

Документ за проучване може да се получи от лабораторията, направила проучването, или човек да си го издаде самичък в Националната здравно-информационна система.

Само на хартия ли се издава документът

Не. Сертификатите за COVID-19 могат да бъдат съхранявани и предоставяни посредством мобилния телефон.

Единият вид е да се смъкват като PDF файл, другият - да се пресъздават посредством приложения. За потребителите на " Епъл " (Apple) Националната здравно-информационна система дава опция документът непосредствено да бъде прибавен в Wallet (портфейл). Сертификатите могат да се демонстрират и устройствата с операционна система " Андроид " (Android), като за задачата документът би трябвало да се смъкна във формат pkpass, след което да се конфигурира приложение вид " портфейл " за запазване на документа на мобилно устройство.

Представител на " Информационно обслужване " съобщи пред " Дневник ", че документите могат да бъдат проверявани безпроблемно и от скрийншот на документа, като изискването е QR кодът да е задоволително огромен. Би следвало QR кодът да може да бъде тестван и в случай че е направена фотография на документа, само че би трябвало тя да е задоволително ясна и QR кодът да е задоволително огромен.

Децата могат ли да получат документ

Няма възрастови ограничавания за издаването на удостоверенията. Според поръчката на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров на децата до 12 годишна възраст няма да се изисква никакъв документ за COVID-19 за достъп до публични места, както навън, по този начин и на закрито. За децата сред 12 година и 18 година важат същите условия, каквито са и за възрастните.

Ваксините на " Пфайзер " / " БиоНТех " и " Модерна " са позволени за приложимост при деца над 12 годишна възраст. Възможно е на децата да се издават документи и за преболедуване, и за проучване.

Страните в Европейския съюз са се децата под 12 годишна възраст да не подлежат на тестване при пътешестване. Преди пътешестване е редно обаче да се направи информация за разпоредбите в страната, до която се пътува. Причината е, че е допустимо да са въведени по-строги условия, изключително за страни с висока заболеваемост. При влизане от чужбина в България децата до 12 годишна възраст не е належащо да показват какъвто и да било документ, без значение дали идват от страна в така наречен зелена, оранжева или алена зона (цветово систематизиране на страните, според от разпространяването на ковид в тях).

За децата от 12 до 18 годишна възраст, които идват в България от страна в алената зона, здравните управляващи изискват да показват документ за негативен тест по PCR метода, изработен през последните 72 часа.

Хората, които не са имунизирани в Европейския съюз, по какъв начин да постъпят

Сертификатите, които се признават в България, са по европейския пример. На брифинга при оповестяването на ограниченията, обвързани със документи за COVID-19, не бе дадена информация за хората, които са си сложили дозите отвън Европейския съюз. Засега единственото знае се, че в България се признават освен четирите ваксини, утвърдени за приложимост в Европейския съюз (кои са другите приети препарати четете ), когато става дума за влизане в страната.

Как се ревизират документите

Всеки документ за COVID-19 би трябвало да има QR код. При сканирането му от управляващите или притежателите на обекти се ревизира достоверността и валидността на документа. За инспекция на документите би трябвало да се смъкна - българското публично приложение за сканиране и валидиране на този документ. То е утвърдено за Гугъл Play, само че не и за App Store.

QR кодът на документите не може да бъде валидиран с камерите на телефоните, без да е конфигурирано приложението. (За сигурността на QR кода на европейските документи за COVID-19 четете )

За кои места е нужен документ

На брифинга, на който бяха показани ограниченията, влизащи в действие от 21 октомври бяха изброени кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, молове, търговски центрове и огромни магазини (над 300 кв. м., само че не и за магазините за артикули и услуги от първа нужда като хранителни магазини, банкови и телекомуникационни услуги, аптеки), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведения, хотели, проведени от туроператори екскурзии.

Ако изброените бизнеси предпочетат да не ревизират документи при допускане на чиновници и клиенти, не би следвало да работят.

Къде не е нужен документ за COVID-19

Засега позицията на управляващите, че за събитията навън няма да се изискват документи за COVID-19. Там се чака хората ще съблюдават отдалеченост и да носят маски, когато са на по-малко от 1.5 метра разстояние един от различен. Сертификат за COVID-19 няма да се изисква и за достъп до учебни заведения (нито от възпитаници, нито от преподаватели и непедагогически личен състав, нито от родители), офиси, при визити в администрации и дребни магазини, както и в публичния превоз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР