От бюджета на Здравната каса може да се направи извода,

...
От бюджета на Здравната каса може да се направи извода,
Коментари Харесай

Москов: Бюджетът на Здравната каса показва отказ от политика

От бюджета на Здравната каса може да се направи извода, че това е отвод от здравна политика. Това съобщи пред бТВ някогашният здравен министър Петър Москов.

Според него параметрите на този бюджет опонират на всеки един писан стратегически документ, който би трябвало да се изравни като конструкция, като модел на финансиране, като ангажимент на страната към европейските си аналози.

"От този бюджет липсва всякаква концепция за смяна на статуквото. Има предостатъчно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична конструкция ", съобщи той. Според него няма никаква стъпка в посока на по-голямо финансиране на доболничната помощ, което е и смисълът на една здравна промяна.

Икономическите групировки са тези, които стоят зад всяко едно решение, бламиращо желанието на страната да вкара правила и ред, добави Москов.

"Те не са една и две. Тези стопански групировки са свързани от време на време и с управления на държавни лечебни заведения, които се източват. Не е нужно това да е частна конструкция ", сподели Москов.

Според него в този момент лечебните заведения са излезли от статута на медицински заведения и са се трансформирали в част от комерсиална скица, обвързвана с приток на пари. Това е истината, добави Москов. Този бюджет значи финансиране на тези неефективни структури.

И някогашният здравен министър е сериозен към двете забрани - да бъдат финансирани нови действия в опазването на здравето и да бъдат финансирани нови лекарства. Според него това е зов на беззащитност.

Проблемите с медикаментите могат да се прекратят с електронна платформа за централизиран търг, твърди той. "Миналата година това стартира като процедура, лобита, които стоят зад схемите, блокираха това в Комисия за защита на конкуренцията. Жалбите паднаха и се надявам, че към този момент ще се организира, сподели Москов.

"Борбата с корупцията е обвързвана с съответни промени в нормативна уредба, а не с вик. Скучна работа е битката с корупцията ", добави Москов.

Относно спрягането на Кирил Ананиев за нов здравен министър Москов, сподели че има вяра в професионализма му и му желае триумф. По думите му не е толкоз значимо формалното обучение на министъра, а въпросът е каква политика би могъл да извършва той и екипът му и към каква политика е склонно да върви парламентарното болшинство.

Той добави, че все пак, което се случва, продължава да цени и да почита подалия оставка доскорошен здравен министър Николай Петров. Петров е един от хората, който с дейности е посочил, че може да има смяна в системата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР