От Бургас е изпратена специализирана техника, която трябва да я

...
От Бургас е изпратена специализирана техника, която трябва да я
Коментари Харесай

Скъсана дига след порой евакуира село в Бургаско

От Бургас е изпратена профилирана техника, която би трябвало да я укрепи. Обстановката в селото е извънредно сериозна, оповестиха от пресслужбата на Община Камено.

В общината е оповестено бедствено състояние поради изобилните превалявания през последното денонощие.

"Дигата на река Русокастренска се къса при село Тръстиково макар багера на ВиК, който отиде да оказва помощ ", сподели зам.-кметът на Община Камено Георги Георгиев пред "Фокус ".

"Хората са евакуирани, тъй като има заплаха да се скъса дигата и от другата страна и да залее селото “, акцентира Георгиев.

По думите му все още водата от река Русокастренска не се отдръпнала. Нивото й се е повишило тук-там с 2 метра. В момента на терен работят екипи на пожарната, на електроразпределителното сдружение, на общинската работа по сигурност, само че няма достъп до селата. Пътищата са затворени.

"Пробили са пътя Бургас - Средец и оттова ще минат екипи на Горското стопанство. Нашите два багера не могат да минат. Единият проби и отиде до Ливада от Русокастро, само че другият не може да излезе от Камено през Братово, с цел да стигне до Полски извор “, сподели още Георги Георгиев.

Електричество има само в Камено, Вратица, Винарско, Свобода.

Трима души починаха при наводнението в община Камено. Продължава издирването на човек от село Полски извор, оповестиха от общината.

7 каскадни язовира на територията на област Бургас са със скъсани стени , заяви началникът на Регионален отдел "Югоизточна България " на ДАМТН Милуш Кумчев, съобщи "Фокус ". 4 от язовирите са на територията на община Бургас, два са в община Камено и един в община Айтос, изясни Кумчев.

Язовирите са под 50 000 куб. м, не са включени в листата на евентуално рисковите язовири и не могат да основат приливна вълна. Съставени са 7 акта за определяне на административно нарушаване

Засегнати са 8 села, както и южните квартали на Бургас.

64 пожарникари вземат участие в избавителните дейности, заяви Министерство на вътрешните работи.

Осем язовира се ревизират за скъсани язовирни стени. По неофициална информация 90 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд от 2.00 до 4.00 часа през нощта.

Кметът на село Трояново Андон Николов удостовери информацията за скъсана стена на локалния язовир.

"Има един разкъсан язовир, който е под Трояново, долу. Той не визира Трояново, само че има доста вода - 170 литра вода има паднала почти. Тази вода идва от гората, от горския масив, горе по скатовете. Има наводнени към 12 къщи ", сподели кметът.

Премиерът Бойко Борисов увери, че се подхващат всички ограничения за преодоляване на обстановката. Тежки машини на АПИ пътуват към най-засегнатите региони.

"Най-тежка е обстановката в три села – Полски извор, Черни връх и Равнец ", сподели регионалният шеф Вълчо Чолаков.

"Имаме три жертви, за жалост, две в Полски извор и една в Равнец. Към сегашния миг нямаме информация за самоличността. На доста места пътната настилка е развалена. Има коли, които са били отнесени от водната буря, само че за хората вътре получихме информация, че са избавени, евакуирани са. Всички язовири ревизираме – язовирите към Троян – частни и други, тези, които са над Равнец, каскадния язовир ", сподели Чалаков.

Нараства броя на жертви на пороя >>>

В 2.00 часа вода е заляла къщи и дворове, както в Равнец, по този начин и в Полски извор, описаха поданици на двете села, представени от БНР.

"Още от 2.00 часа стартира наводнението. Толкова доста вода до момента аз най-малко не знам да се е изливала по този начин едновременно. От 2.30 часа сме на крайник, без ток, в страх… Нещо се е скъсало, някакъв язовир. Приижда отнякъде вода по нивите и не можем да разберем от кое място е ", описват още локалните.

Пътят Бургас – Средец е затворен поради опустошен мост. В община Камено има разрушени пътни настилки. Достъпът до доста от обитаемоте места е усложнен. В трите най-пострадали селища водата е почнала да се оттича, сподели още регионалният шеф Вълчо Чолаков.

Затворен е пътят за село Извор, заради преливане на реката, както и пътят от Долно Езерово към село Братово.

Река Велека продължава да прелива в село Кости, наводнен е площадът на селото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР