От БСП за България няма да подкрепим това решение за

...
От БСП за България няма да подкрепим това решение за
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Постигнатото споразумение не запазва работните места на миньорите

„ От „ Българска социалистическа партия за България ” няма да подкрепим това решение за одобрение на съглашението сред държавното управление и синдикатите в бранш „ Енергетика ”, тъй като има прекомерно доста неясноти и повече въпроси, в сравнение с отговори на протестиращите миньори. То е меко казано скандално. ”

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Драгомир Стойнев от парламентарната естрада.

„ Господин министър председател, Вие по кое време сте откровен и по кое време – не? Питам, тъй като на 13 септември Министерският съвет е взел решение, съгласно което през 2026 година въглищните централи ще имат единствено 2900 мегавата мощности, през 2030 година – 1600, а през 2040 година ще имаме 0% въглищни мощности. За какви съглашения приказваме, когато това би трябвало да се одобри, в случай че желаеме пари по Плана за възобновяване и резистентност? Г-н министър председател, бяхте ли откровен с миньорите и казахте ли им цялата истина за това, което към този момент сте приели? Всички тези приказки, че до 2038 година всички централи ще работят и няма да има затваряне на мощности се оказаха една голяма неистина ”, обърна се той към министър-председателя Денков.

Той попита още дали някой е обяснил на протестиращите, че продължаването на процедурата за въвеждане на потенциал ще отнеме години и надали държавното управление ще може да се оправи. „ Ако имаме подобен механизъм, това значи, че някои мощности ще могат да работят единствено, когато има пиково ползване и при потребност. През останалото време те би трябвало да са затворени. Дали това е обяснено на хората и кои мощности ще бъдат затворени? ”, посочи социалистът.

По думите на Стойнев, скандално и обидно е, че Народното събрание за трети път би трябвало да „ припомня ” на държавното управление да извърши уговорката си да предоговори Плана, в случай че до момента два пъти не е изпълнило решението на българския парламент.

По точката от съглашението, съгласно която би трябвало да се проучат благоприятни условия за асимилиране, хващане, преправка и предпазване на въглеродни излъчвания от Топлоелектрическа централа „ Марица–изток 2 ”, националният представител от Българска социалистическа партия се обърна към министъра на енергетиката Радев: „ Г-н министър, тези вложители към този момент се срещаха с Вас и чакат позволение за пилотен план. И тъй като Вие не им обръщате внимание, те пристигнаха да търсят поддръжка от българския парламент. В последна сметка, Вие сте държавно управление и управлявате – до момента трябваше да има явен пилотен план за хващане на въглеродните излъчвания. Уви, това не се случи. ”

Стойнев обърна внимание, че е записано и че договарянията по плана на съглашението, което Народното събрание следва да гласоподава, ще продължат.

„ Това значи ли, че ще има анекс към това, което се приема сега? Това е смешно и следващото оскърбление на Народното събрание. Или ще имаме явен и безапелационен документ с поети задължения, с които всички да се преценяват, или това просто е един лист хартия, поредна неистина към българските жители и никой няма да поеме отговорност за нея ”, безапелационен бе той.

И акцентира: „ Това, което е реализирано досега няма безусловно никаква решителност за опазване работата на българските миньори и е единствено за понижаване на напрежението. ”

„ Време е да има поредност и дълготрайна визия. Ако не можете да я извършите, по-добре подайте оставка, с цел да не съсипите и този бранш, който е горделивост за българската стопанска система ”, заключи Драгомир Стойнев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР