От БСП внесоха сигнал в прокуратурата. Сигналът е с искане

...
От БСП внесоха сигнал в прокуратурата. Сигналът е с искане
Коментари Харесай

Концесията на летище София не е законна, според БСП

От Българска социалистическа партия внесоха сигнал в прокуратурата. Сигналът е с искане за инспекция и анулация на решението на Министерския съвет, с което е почнала процедура за отдаване на летище " София " на концесия .

" Летище " София " е най-голямото летище в Република България. То е част от обектите, които са в листата от голяма важност за българската национална сигурност ", съобщи депутатът от левицата Елена Йончева. Тя цитира и член 24 от Закона за концесиите, съгласно който не се позволява концесия при заплаха за националната сигурност и защита на България .

 Удължават с месец подаването на предложения за концесия на летище
Удължават с месец подаването на предложения за концесия на летище " София "

Manchester Airport Group е първият претендент

Летище София е записано като обект от националната сигурност на страната в разпореждане на Министерски съвет от 2009 година, уточни Филип Попов от Българска социалистическа партия. Той изясни, че точно несъгласието с материалния закон - поради чл.224 и постановлението на Министерски съвет - е претекст да се внесе сигнал до основния прокурор.

" Върховенството на закона в една правова страна следва да се съблюдава и поради това е нашият сигнал ", безапелационен е Попов.

Летището е държавна благосъстоятелност към сегашния миг . За предходната година са минали 6,5 млн. пасажери, летището е на облага, в това време се отдава на концесия за доста огромен интервал от време ", разяснява Попов.

 В Българска социалистическа партия се стягат за отпор на концесията на летище
В Българска социалистическа партия се стягат за отпор на концесията на летище " София "

Всичко е издигнато с парите на българските данъкоплатци

Според него другите летища в страната не попадат в постановлението на Министерски съвет и могат да бъдат отдавани на концесия .

Елена Йончева напомни, че предходната година концесията беше спряна от служебното държавно управление заради подозрения за националната сигурност . Тя акцентира, че данните от последния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за България сочи, че корупцията и кражбите у нас идват от огромните инфраструктурни планове. Попов добави, че процедурата е стартирана в нарушаване на личното разпореждане .

Попов не поддържа аргумента, че с концесионни такси от летище " София " ще може да се стабилизират Българските държавни железници (БДЖ) . По думите му, държавното управление е раздало над милиард лв. с министерски постановления, които не са планувани за БДЖ. Раздадени са за редица, може би, значими и предпочитани за това държавно управление публични поръчки, за градинки, паркове, чешмички и т.н ", разяснява той.

" Една от нашите тези по време на дебатите по концесията беше, че в нереформирана конструкция, в която явно за всички български жители се източват средства, каквато е БДЖ, да се налеят пари от печеливша конструкция, е меко казано нелогично ", разяснява и Явор Божанов.

От Българска социалистическа партия чакат повече публичност, с цел да се форсира процедурата по прекъсване на концесията .

Припомняме, оповестените условия за концесия на летище " София " са с планирана стойност 3 898 229 907 евро без Данък добавена стойност. Те бяха оповестени на 5 юли 2018 година в публично съобщение на Министерство на превоза.

Според документа, концесията е със период 35 години , за над 7,6 милиарда лв.. Поръчката включва създаване на трети терминал през първите 10 години от концесията.

На 3 октомври стана ясно, че първата компания, която съобщи публично своето желание да кандидатства за концесията на летище " София ", е английският летищен оператор Manchester Airport Group. Компанията взе участие дружно със своя сътрудник в лицето на китайската Beijing Construction Engineering Group.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР