От БСП ще обжалват отстраняването на Валери Жаблянов пред Конституционния

...
От БСП ще обжалват отстраняването на Валери Жаблянов пред Конституционния
Коментари Харесай

Нинова: Отстраните ли Жаблянов, отивате на съд!

От Българска социалистическа партия ще апелират отстраняването на Валери Жаблянов пред Конституционния съд и пред Европейския съд за правата на индивида в Страсбург. Такова предизвестие към депутатите насочи Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

"Ако от ГЕРБ гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционен съд. Ако я гласувате, отивате в Европейския съд по правата на индивида ", безапелационен беше водачът на социалистите.

Веднага по-късно народните представители на Българска социалистическа партия напуснаха залата в символ на митинг. Нинова изясни, че тя и съпартийците ѝ няма да вземат участие в полемиката по отстраняването на Жаблянов. Според нея причините на властта са юридически неиздържани.

Официалното съображение на ГЕРБ и „ Обединени патриоти” в проекторешението за отстраняването на Валери Жаблянов е „ заради редовно превишаване на правата от негова страна”.

Данаил Кирилов показа причините на вносителите. Мотивите са три. Първият е, че Жаблянов е нарекъл контракта за добросъседство с Македония „ пазарене от най-ниска проба, недоносче и измишльотина”.

Вторият мотив е държанието на зам.-председателя на Народното събрание на 1 февруари, когато той се опита да осуети отдаването на респект към жертвите на комунизма в пленарната зала.

Третият претекст на ГЕРБ и "Обединени патриоти " е, че името на Валери Жаблянов се свързва с авторството на декларацията на Българска социалистическа партия срещу Луковмарш, която съдържаше изказване, че така наречен национален съд е „ едно належащо и неизбежно военновременно правосъдие”.

От Движение за права и свободи оповестиха, че няма да вземат участие в процедурата. От "Обединени патриоти " и "Воля " ще поддържат отстраняването на Жаблянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР