От БСП поискаха Сметната палата да провери как се харчат

...
От БСП поискаха Сметната палата да провери как се харчат
Коментари Харесай

БСП иска Сметната палата да провери как се харчи бюджетът

От Българска социалистическа партия желаеха Сметната палата да ревизира по какъв начин се харчат парите от държавната хазна и да дали държавното управление на Бойко Борисов Борисов е нарушило Закона за бюджета. Това заяви аленият народен представител Румен Гечев. " Винаги сме упорствали да се извършват Конституцията и законите на страната. Има Закон за бюджета и във всяка цивилизована страна той се извършва прецизно. Имаме съществени учредения да считаме, че държавното управление на господин Борисов е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на предходната и началото на тази година ", разгласи националният представител от левицата в Народното събрание.

" Искаме Сметната палата – институцията, която е оторизирана да прави инспекциите, да ревизира по какъв начин са направени разноските в края на 2017 година, началото на 2018 година, кой е взел решение за тези разноски, подхожда ли това на Закона на бюджета и обвързваните с него други закони и нормативни актове ", добави той.

Гечев изясни, че Народното събрание е институцията, във всяка демократична страна, която утвърждава бюджета, прави го в закон и като подобен, той би трябвало да бъде изпълняван прецизно. " Никакви министър председатели и обособени министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушаване с правилата и духа на Закона за бюджета ", безапелационен е депутатът от левицата. Според него ръководещите би трябвало да престанат да вършат комбинации в бюджета, тъй че да задържат разноските до края на годината.

" В края на 2017 година те разпределиха стотици милиони левове ", акцентира депутатът. И добави: " Цяла година проглушават за остатъци в бюджета, поради това, че те не харчат 2.5 милиарда лева финансови разноски. Задържат големи средства в стотици милиони, с които лишават българските компании и консуматори от тези средства, понижават динамичността на Брутният вътрешен продукт, тъй като тези пари не влизат в икономиката- и на мрачно, в края на годината, внезапно си ги разпределят. Същото вършат и от началото на 2018 година. С извънредно странни решения, при двустранни срещи сред премиера и представители на Министерство на вътрешните работи и другите отпускат стотици милиони, без глобата на Народното събрание, в нарушаване на Конституцията ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР