От БСП определяме хода на разговорите за съставяне на правителство

...
От БСП определяме хода на разговорите за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: В момента се води първия кръг от преговори, министри не се обсъждат

От Българска социалистическа партия дефинираме хода на диалозите за сформиране на държавно управление като добър, градивен и с огромна степен на убеденост считаме, че е заложен четиригодишен небосвод на идващото ръководство, който може да бъде изцяло сполучлив. Това сподели заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия. Той акцентира, че за първи път сходен жанр договаряния се водят пред очите на целия български народ. „ Няма нищо прикрито, това, за което приказваме, и това, за което реализираме консенсус, са нещата, които уповавам се ще залегнат в бъдещата управническа стратегия на очертаващата се коалиция ", разяснява Зафиров.

По думите му има тематики, по които консенсусът е забележим - слагането на националния интерес над всичко, битката с корупцията, построяването на нов облик на България. „ Българска социалистическа партия пази обществения вектор в политиката и съм задоволен, че голяма част от тезите ни намират схващане ", съобщи заместник-председателят на левицата. Така да вземем за пример в региона на националната сигурност към 90% от предложенията са намерили място в заключителния документ.

Зафиров уточни, че сега се води първият кръг от договаряния. В тях се почистват тематиките, по които има консенсус. Ако има тематики, по които не може да се реализира консенсус на равнище специалисти, тези тематики ще бъдат обсъждани на равнище среща на водачи. Едва тогава можем да приказваме за съответни договаряния за сформиране на държавно управление, уточни той.

Той бе безапелационен, че диалози за министри на този стадий не са водени. Българска социалистическа партия упорства за сключване на съдружно съглашение, такова е разбирането и на останалите партии. „ Едва тогава ще се търсят хората, които могат да осъществят тези политики. Не е съществено да се залагат каквито и да е предварителни условия и квоти, още по-малко от партии, които в последна сметка не са спечелил тези избори. Очакваме водещата политическа мощ да даде оферти и визии по въпроса, в това число и за поста на ръководител на Народното събрание, което е значим знак ", съобщи Зафиров. Участието на всички партии с политически фигури ще е гаранция, че партиите ще изпълнят уговорките, които са поели. Това ще е гаранция за резистентност на кабинета и за следване на подписаните съглашения, счита заместник-председателят на левицата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР