От Брюсел пристигна неприятна новина - финансирането на българския План

...
От Брюсел пристигна неприятна новина - финансирането на българския План
Коментари Харесай

Брюксел ни реже повече от 1 млрд. лева от Плана за възстановяване

От Брюсел дойде неприятна вест - финансирането на българския План за възобновяване и резистентност ще бъде понижено с 578 млн. евро (малко над 1.13 млрд лева).

Причината за орязването е, че българската стопанска система се развива по-добре от предстоящото и страната няма потребност от толкоз огромна безплатна поддръжка.

Така плануванаъа в началото сума от 6,27 милиарда евро за осъществяване на значими планове ще бъде свита до 5.69 милиарда евро.

Страната ни досега не е получила и 1 евро по прословутия проект, тъй като съгласуването му доста се забави, до момента в който други страни към този момент са взели задатъците си и извършват планове.

Корекции има освен за българския проект. Средствата за Франция, Румъния и Полша да вземем за пример също са редуцирани, защото и те като нас са се справили по-добре с икономическите удари на пандемията. В същото време Испания и Германия се оказват по-силно потърпевши и ще получат повече безплатни европейски средства за възобновяване си.

Европейската комисия прави поправките в сумите за безплатна поддръжка в този момент, защото трябваше да обработи настоящите данни за страните членки от Евростат. Още когато бе признат механизмът по NextGenerationEU, беше посочено, че до 30 юни 2022 година ще има преизчисления, основани на обновените данни за Брутният вътрешен продукт и безработицата за всяка страна.

" Орязването " на безвъзмездното финансиране от Европейски Съюз значи, че България ще би трябвало да потърси други източници за някои от плановете, включени в проекта - или пари от държавния бюджет, или частно съфинансиране. По принцип има и опция страната ни да се възползва от заемната част на европейския механизъм за възобновяване - по него тя има " квота " до 4.5 милиарда евро. Но с цел да получи достъп до тези заемни средства, държавното управление (което и да е то) ще би трябвало да поработи в допълнение върху проекта, като изпрати корекциите за утвърждение от на Европейската комисия. Срокът за показване на измененията е до август 2023 година

Източник: segabg.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР