От брифинга след срещата, в който участваха представители на инициаторите

...
От брифинга след срещата, в който участваха представители на инициаторите
Коментари Харесай

Отмяната на петролната дерогация се отлага, засега

От брифинга след срещата, в който участваха представители на основателите - ГЕРБ и подкрепилите ги Движение за права и свободи, се разбра, че е реализирано съглашение, предлагането да не се внася при изискване, че държавното управление извърши това, с което се ангажира по време на срещата - да събере 1,5 милиарда лв. от " Лукойл ". 

(Очаквайте подробности)

В срещата учатваха ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателят на ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков, ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ), а от Движение за права и свободи Йордан Цонев (председател на комисията по икономика) и Делян Пеевски. На срещата са поканени министър председателят Николай Денкво и финансовият министър Асен Василев.

В петък Десислава Атанасова заяви на среща в Русе, че ГЕРБ ще внесе идната седмица план на решение за лишаване на дерогацията на " Лукойл ". Движение за права и свободи в лицето на Делян Пеевски ги поддържа.

Правителството не подхваща никакви стъпки, с цел да възпре непрестанно покачващата се цена на горивата, до момента в който тази на петрола стои непроменена, считат в ГЕРБ.

Предложението за незабавната анулация на дерогацията идва, макар признатото наскоро решение за поетапното й отпадане до 1 октомври 2024 година Според премиера Денков незабавното й преустановяване (изключението, контрактувано с Европейската комисия е годно до края на 2024 г.) ще докара до внезапен скок в цените на горивата.

Аргументът на ГЕРБ, изразен от Бойко Борисов, е, че от години към този момент имаме дерогация, а нафтата не е поевтиняла, нито пък бензинът. " Сега е заплашителен боязън, тъй като ние след седмица ще предложим да няма дерогация. Към газа всички сме единни и слагаме такси. Прави усещане обаче по какъв начин месеци наред нашето държавно управление нищо не прави против " Лукойл ". Цената на петрола стои непроменена, а цените на горивата у нас отново са до небесата ", разяснява през вчерашния ден Борисов.

Няма гаранции, че в случай че България занапред спре да внася съветски нефт, бургаската рафинерия ще може да си обезпечи задоволително надеждни различни доставки, сподели по БНР през вчерашния ден Асен Василев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР