От Брекзит вече ни боли глава!, оплаква се Карл Уилсън,

...
От Брекзит вече ни боли глава!, оплаква се Карл Уилсън,
Коментари Харесай

"Столицата на Брекзит" иска да обърне нова страница

" От Брекзит към този момент ни боли глава! ", оплаква се Карл Уилсън, който желае най-накрая да се завърши с напускането на Европейския съюз сходно на мнозина в Стоук он Трент. Радетелят за Брекзит Борис Джонсън надалеч не е обединителна фигура по въпроса.

В кръчмата, където 30-годишният Уилсън е седнал по обяд, в центъра на обеднелия град с 250 000 поданици в Централна Англия, цялостен с магазини със спуснати кепенци, това мнение доминира.

" Преди три години имаше референдум и по-голямата част от страната гласоподава за излизане от Европейски Съюз. Три години по-късно продължаваме да се караме ", разяснява 50-годишният Дейв Робинсън пред кореспондента на Агенция Франс Прес.

" Трябва да се зачита резултатът " от гласуването, намесва се безработният клиент Дейв Хил. Той е дал своя вот за оставане, " тъй като е по-добре да държиш враговете си наоколо ".

Наречен " столицата на Брекзит ", Стоук он Трент е дал своя вот с 69.4 % за овакантяване през юни 2016 година, един от най-високите резултати в Обединеното кралство, много над резултата на национално ниво (52 процента). Три години по-късно, излизането от Европейския съюз на два пъти беше отлагано, изискванията му остават незнайни, а политическото състояние е взривоопасно.

Премиерът реакционер Борис Джонсън пристигна на власт в края на юли с заричане да реализира Брекзит непременно на 31 октомври, със или без съглашение за бракоразвод с Европейски Съюз. Няма метод да го наруши, защото не пропусна да го повтори на конференцията на торите, която приключи през вчерашния ден в северозападния град Манчестър.

Закон обаче го задължава да изиска отсрочване с три месеца, в случай че не бъде реализиран никакъв компромис с Брюксел до 19 октомври, незабавно след идната среща на върха на Европейски Съюз.

Опозиционните депутати, които незабавно го гласоподаваха при започване на септември, подкрепени от разбунтували се консервативни депутати, се притесняват, че излизане " без договорка " ще потопи Обединеното кралство в мощна зона на икономическа турбуленция.

Отлагане или наново гласоподаване за Брекзит на нов референдум, както упорстват някои, " единствено ще проточи процеса още повече ", счита Дейв Робсън, притежател на кръчмата " Бялата звезда ". " Ако стане, стане. Ако не - какво да се прави, подобен е животът ", прибавя той.

Макар че желанието да се обърне нова страница господства, колоритната персона на Борис Джонсън, занаятчия на гафовете, разделя мненията в деиндустриализирния изборен регион, фамозен със своя порцелан. Лейбъристката партия, главната опозиционна мощ, завоюва тук непълен избор през 2017 година против еврофобската Партия за независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП).

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

За месаря Греъм Фентън Борис Джонсън " сигурно " е личността, от която Обединеното кралство има потребност. " Той е роден за тази роля. Той е като Тръмп в Америка: прави работа ", проучва Фентън.

" Като чувам новините, той постоянно наподобява човек, който желае да го реализира (Брекзит) непременно ", разяснява 69-годишната Сюзън Худ, която цялостен живот е живяла в сивия Стоук он Трент, неуютен под хладния бриз и дъжда в ранната есен. Тя го счита за " коцкар ", " само че това няма значение, стига да прави работа ".

Парадоксално обаче тя няма да гласоподава за него, в случай че през идващите месеци има предварителни парламентарни избори - сюжет, възприеман като неминуем, с цел да се излезе от политическата задънена улица. Консервативното държавно управление, лишено от парламентарно болшинство, ги поддържа, само че опозицията се противи, като избира да се увери, че разновидността " без договорка " е фактически отритнат.

" Ще гласоподавам за демократичните демократи (които желаят да анулират Брекзит) или въобще няма да гласоподавам ", споделя Сюзън Худ, която сходно на други поданици признава, че се усеща изгубена в перипетиите на Брекзит.

За Кей Люис, която държи дребен бутик с излиняла витрина, където се оферират всевъзможни трикотажни произведения, чайни сервизи и други дреболии, обещанията на торите да влагат масирано в публичните услуги не са нищо повече от празни приказки, а всички политици са идентични. " Гласувах за овакантяване, само че ми се желае да бях подкрепила оставането, тъй като ни наговориха доста неистини, освен една партия, а всички ", заключава тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (735)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР