От БПЦ трябва да изискат ключовете за Руската черква. Дори

...
От БПЦ трябва да изискат ключовете за Руската черква. Дори
Коментари Харесай

Калин Янакиев: Митрофанова не е собственик на Руската църква в София

От БПЦ би трябвало да изискат ключовете за Руската църква. Дори да е притежател на постройката, съветският дипломат (Митрофанова) не е притежател на църквата. Това съобщи пред NOVA NEWS проф. Калин Янакиев, културолог и богослов.

" Относно забавянето на съветския дипломат да даде ключовете, с оправданието, че чака единодушие от съветския патриарх Кирил, богословът посочи, че съветският патриарх няма по какъв начин да даде единодушие, тъй като българският патриарх го уведомява за назначените свещеници ", добави още той.

Според Янакиев е било злоупотребено с проблема за изгонването на съветски свещеници за активност, несъвместима с дипломатическите и богословските им отговорности.

" По медиите повтаряха казаното от съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова – " протегнало ръка се било на Църквата, дръзнали сме да изгоним съветски свещеници ", от което излиза, че са изгонени за това, че са от Църквата – като че ли са изгонени, че имат вяра в Иисус Христос, че служат като свещеници. Нищо сходно! Те са изгонени, тъй като са уличени в подривни действия. Преди да бъдат експулсирани от България, бяха изгонени от районен съд Македония, по-скоро Васиан Змеев ", сподели той.

Янакиев напомни обстоятелства от биографията на изгонения Васиан Змеев, който през 2015-та година е освободен от длъжността проректор на Московската духовна академия и семинария, тъй като там избухва педофилски скандал. 

" Той е изпъден от там и от този момент го държат на " пай мотив " за този скандал. Няма формален претекст за изгонването му, само че след писмото, в което студенти се оплакват от такива похищения, той е освободен и е изпратен в Беларус, където по това време екзарх е неблагонадеждният за съветската православна църква Павел, тъй като работи за автономията на Беларуската черква. В Беларус Змеев е назначен за наместник на московския патриарх, което е неканонично, тъй като наместник е самият екзарх (Павел). Той е изпратен, за да следи екзарха там, вероятно да го компрометира. След това го изпращат в България ", съобщи културологът.

Калин Янакиев споделя и за другия експулсиран от България - Евгений Павелчук. 

" Години преди да пристигна в България той се занимава със основаването на паравоенни патриотични клубове в Беларус. Там деца на възраст 12-14 година се образоват в религиозно-патриотични възгледи и бойни изкуства и военна подготовка. Какъв би могъл да е Павелчук? Като им погледнем биографиите, излиза наяве, че не са изгонени, тъй като са православни свещеници, а тъй като са хора, занимавали се с подривна активност и това би трябвало доста ясно да се каже ", съобщи той.

Културологът напомни, че решението за затварянето на Руската църква е на съветското посолство в София. 

" Ако разгърнете регистъра на Комитета по вероизповедания към Министерския съвет на България, където са изброени всички храмове и манастири, ще видите, че на този адрес тази черква се води под юрисдикцията на Българската православна черква. По канон на една православна канонична територия не може да има двама епископи и техни наместници. Не може да има пълномощия на Русия и на България на една православна територия. Ако госпожа Митрофанова държи, че постройката на Руската църква е тяхна, тя може да разпродаде църковната утвар или да даде мощите на Св. Серафим Софийски. Това би било скандално ", съобщи проф. Янакиев.

По думите му това, че предстоятел на Руската църква е съветски свещеник не е по право, а е по благосклонност. 

" Българският патриарх и софийски митрополит Неофит е единственият, който има правото да назначава или да отхвърля предопределение на който и да е свещеник. В тази църква от 2012 година, откакто бяха изгонени над 40 българи и руснаци, в това число, там не остана енория, като се изключи 5-6 рускини и десетина български путинисти. Затова бяха извикани агитките на " Възраждане " и партия " Атака ". Там беше един абсурден расоносещ индивид, който мяташе домати по Дома на Европа, че беше задържан, тъй като с кръст в ръка говореше анатеми по кортежа на украинския президент Володимир Зеленски. Нека висшето управление на БПЦ да заяви на хората този човек принадлежи ли към БПЦ, тъй като я излага необикновено ", сподели Янакиев.

Според него в този момент Русия по този начин злоупотребява с Църквата, че се е трансформирала в жреческото поделение на Путин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР